Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jones, Sharon and the Dap-Kings
Miss Sharon Jones
(Daptone Records)

Jag har inte sett dokumentÀren. DÀremot sÄg jag Sharon Jones And The Dap-Kings pÄ Stora Vega i Köpenhamn för ett par Är sedan. Ett oförglömligt upptrÀdande. Med en intensiv inlevelse och ett minst sagt mycket rörligt scenframtrÀdande lÀmnade hon ingen oberörd.

Nu sĂ„ hĂ€r sex album och mer Ă€n en handfull singlar upp i karriĂ€ren kommer det en dokumentĂ€rfilm och ett soundtrack. Soundtracket bestĂ„r av 15 lĂ„tar plockade frĂ„n de tidigare albumen och singlarna, och ett helt nytt spĂ„r, ”IÂŽm Still Here”, som sammanfattar lĂ€get just nu.

Sharon Jones Ă€r född 1956 och fick sitt genombrott sent i livet. 2002 kom debutalbumet ”Dip DappinÂŽ With Sharon Jones And The Dap-Kings” och sedan har intresset bara vĂ€xt bĂ„de i USA och i Europa. Inte sĂ„ konstigt med tanke pĂ„ det fina bandet och Sharons mĂ€ktigt tunga och kraftfulla sĂ„ngröst, som hon kan hantera bĂ„de med mjukhet och med kraft i de lĂ„ngsammare likavĂ€l som de lite snabbare sĂ„ngerna.

Man fÄr nog kalla Sharon Jones And The Dap-Kings för en retroakt med sin bas i 60-talets sÄ typiska funkiga soul. Men samtidigt mÄste man ocksÄ ge dem ett erkÀnnande för att de inte sitter fast med fötterna i gammal cement utan har hittat en egen, ny och frÀsch hantering av musiken. Arrangemangen Àr fint anpassade efter Sharon Jones anslag och hantering av sÄngerna.

Det var Gabriel Roth som startade Daptone Records 2000 och som sedan har fÄngat upp ett antal intressanta artister till sitt bolag. Bland andra dÄ Sharon Jones.

PĂ„ grund av de senaste Ă„rens behandling för cancer har turnerandet för Sharon Jones blivit lidande. Årets europaturnĂ© har trĂ„kigt nog precis blivit instĂ€lld. SĂ€ga vad man vill om plattorna men det Ă€r live som Sharon lever ut och fĂ„r band och doakören med sig.

För den som vill fÄ en första ingÄng till Sharon Jones funkinspirerade soul Àr detta soundtrack alldeles utomordentligt. 16 spÄr som tÀcker be flesta stilar och inriktningar.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.