Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jones, Sharon and the Dap-Kings
Miss Sharon Jones
(Daptone Records)

Jag har inte sett dokumentären. Däremot såg jag Sharon Jones And The Dap-Kings på Stora Vega i Köpenhamn för ett par år sedan. Ett oförglömligt uppträdande. Med en intensiv inlevelse och ett minst sagt mycket rörligt scenframträdande lämnade hon ingen oberörd.

Nu så här sex album och mer än en handfull singlar upp i karriären kommer det en dokumentärfilm och ett soundtrack. Soundtracket består av 15 låtar plockade från de tidigare albumen och singlarna, och ett helt nytt spår, ”I´m Still Here”, som sammanfattar läget just nu.

Sharon Jones är född 1956 och fick sitt genombrott sent i livet. 2002 kom debutalbumet ”Dip Dappin´ With Sharon Jones And The Dap-Kings” och sedan har intresset bara växt både i USA och i Europa. Inte så konstigt med tanke på det fina bandet och Sharons mäktigt tunga och kraftfulla sångröst, som hon kan hantera både med mjukhet och med kraft i de långsammare likaväl som de lite snabbare sångerna.

Man får nog kalla Sharon Jones And The Dap-Kings för en retroakt med sin bas i 60-talets så typiska funkiga soul. Men samtidigt måste man också ge dem ett erkännande för att de inte sitter fast med fötterna i gammal cement utan har hittat en egen, ny och fräsch hantering av musiken. Arrangemangen är fint anpassade efter Sharon Jones anslag och hantering av sångerna.

Det var Gabriel Roth som startade Daptone Records 2000 och som sedan har fångat upp ett antal intressanta artister till sitt bolag. Bland andra då Sharon Jones.

På grund av de senaste årens behandling för cancer har turnerandet för Sharon Jones blivit lidande. Årets europaturné har tråkigt nog precis blivit inställd. Säga vad man vill om plattorna men det är live som Sharon lever ut och får band och doakören med sig.

För den som vill få en första ingång till Sharon Jones funkinspirerade soul är detta soundtrack alldeles utomordentligt. 16 spår som täcker be flesta stilar och inriktningar.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.