Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Burch, Paul
Meridian Rising
(Plowboy Record)

I den lĂ€tt skruvade filmen “Being John Malkovich” hittar karaktĂ€ren Craig Schwartz (John Cusack) en lönndörr in i skĂ„despelaren John Malkovichs hjĂ€rna. Ju mer tid han spenderar dĂ€rinne desto mer fascinerad blir han av upplevelsen.

Lite pÄ samma sÀtt verkar Paul Burch ha försökt ta sig an uppgiften att trÀnga in i countrylegendaren Jimmie Rodgers liv, tankar och öde. Att Jimmie Rodgers dog i tuberkulos 1933 endast 35 Är gammal förefaller inte vara nÄgot hinder.
Burch kallar projektet för en ”imagined autobiography”. Till och frĂ„n har han studerat Rodgers liv och musik de senaste femton Ă„ren. NĂ€r han nu fullbordar konceptet skriver han lĂ„tar utifrĂ„n perspektivet att han Ă€r Jimmie Rodgers. LĂ„tarna framförs i förstaperson och berĂ€ttar om huvudpersonens liv och leverne. Det Ă€r framstĂ€llt med den största respekt, Ă€rlighet och kĂ€rlek, men kanske inte nödvĂ€ndigtvis helt med sanningen överensstĂ€mmande alla gĂ„nger.

Ambitiöst och pretentiöst? Visst. Som idé och projekt. Men Burch Àr alldeles för skicklig och jordnÀra för att lÄta nÄgot sÄ allvarligt som att tolka sin störste hjÀlte bli nÄgot annat Àn en kÀrleksfullt vibrerande hyllning till hela den tidsperiod som Rodgers levde och spelade i.

Det Àr pÄ mÄnga sÀtt ett helt vanligt Paul Burch-album. Hans band WPA Ballclub kompar med full styrka, vilket inte betyder kraftigt utan snarare nyanserat och brett med fötterna djupt ner i den amerikanska countrytraditionen. HÀr finns saxofon, trumpet, klarinett, oboe och tuba. För att inte nÀmna steel guitar, cello, fiddla, bouzouki, banjo och stÄbas. Burch sjÀlv spelar 6- och 12-stringad gitarr. Billy Bragg, Gary Tallent, Fats Kaplin och Jon Langford gÀstar. Det svÀnger som saloonsdörrar.

Ni behöver inte bry er det minsta om Jimmie Rodgers liv och leverne för att uppskatta ”Meridian rising”. Men börjar ni likvĂ€l intressera er för helheten öppnar sig nya dörrar i var och varannan lĂ„t. För egen del har jag svĂ„rt för att inte lĂ€sa vidare och leta efter mer. Om en dörr in till Jimmie Rodgers hjĂ€rna stĂ„r pĂ„ glĂ€nt sĂ„ vill man ju gĂ€rna titta in.

I första lĂ„ten ”Meridian” presenterar han sin födelsestad. I den andra ger han sig ut ”Cadillacin®”. Ett uttryck Rodgers anvĂ€nde sig flitigt av och som var hans favoritsĂ€tt att turnera. Ensam i en Cadillac reste han runt i smĂ„stĂ€derna runt sin hemstad mellan de större turnĂ©erna för sitt skivbolag.

Och sĂ„ fortsĂ€tter det lĂ„t efter lĂ„t. Vi hamnar pĂ„ Gunter Hotel i San Antonio Texas dĂ€r Rodgers hade en permanent bokad svit under sina sista Ă„r dĂ„ det torra klimatet var skonsamt mot hans tuberkulos. Silas Green som drev en kringresande tĂ€ltshow som Rodgers plankade in pĂ„ i sin ungdom fĂ„r en kort instrumental hommage och vi följer med pĂ„ resor, kĂ€rleksaffĂ€rer, drömmar och tar del av samhĂ€llsdebatten. LĂ„ten ”Poor donÂŽt vote” kĂ€nns dessvĂ€rre lika aktuell och relevant idag som dĂ„.

Paul Burch gÄr sin egen vÀg och gör som han vill. Den hÀr gÄngen ville han vara Jimmie Rodgers.

Hear, hear!

/Mattias Syrén

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.