Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Carll, Hayes
Lovers and Leavers
(Hwy 87 Records)

Hayes Carll ger ett avspänt och sympatiskt intryck. En vanlig kille som livnär sig på musik. Han har turnerat i femton år, skrivit en imponerande lång rad utmärkta låtar, gift sig, fått barn, skilt sig och turnerat vidare.

Uppväxt i Texas har han en tung låtskrivartradition att luta sig mot. Guy Clark, Ray Wiley Hubbard och Billy Joe Shaver nämner han som inspirationskällor. Han anser sig mer litterär än musikalisk. Redan som barn skrev han texter bara för att det var roligt. Ändå är det kanske de enkla, raka melodierna som framträder först.

Jag har följt Hayes Carll sedan debutskivan “Flowers & Liquor” från 2002. Och även om han aldrig har väjt för allvaret i sina låtar har det varit en självdistans och konsten att formulera sig med en humoristisk tvist som jag uppskattat mest. Det finns många rader som ”I'm like James Brown, only white and taller, and all i wanna do is stomp and holler” och ”They say Boy, you ain´t a poet, just a drunk with a band” från de tidigare skivorna som jag ofta återkommer till. För att inte tala om låten ”She left me for Jesus”.

Nya skivan ”Lovers and Leavers” skiljer sig lite från de fyra tidigare. En skilsmässa ändrade rytmen i tillvaron. Fyrtio år gammal med en son och ett kringflackande liv var det nödvändigt med nya perspektiv. Ett tag funderade han på att överge musiken helt men kom fram till att den var en för stor del av hans identitet. Resultatet blev istället en allvarligare mer nedtonad skiva. Att Joe Henry producerar har säkerligen också bidragit till den akustiska nedtonade ljudbilden.

I ”The love we need” försöker han förstå uppbrottet från sin tidigare relation, och nog går det att känna både tristess och desperation i raderna ”We got the life that we wanted but not the love that we need”. I ”Love don´t let me down” framgår behovet av levande känslor igen i “I am a good man, a loving man, who just needs someone to hold”. Och det enda sättet att skriva en bra låt är att öppna upp det som behöver öppnas upp. För som låtskrivare är det låtarna som räknas. Kosta vad det kosta vill. I ”For the sake of the song” sjunger han att ” If you´re nobody´s business or you´re front page news, folk, rock, country or delta blues, tell your truth however you chose and do it all for the sake of the song”. Det är allvarligt. Humorn är borta. Men det avspända och sympatiska och de långsamma släpande vokalerna är kvar.

Alla låtar på “Lovers and Leavers” är skrivna tillsammans med andra artister och vänner. Och det är ganska rutinerade samarbetspartners. Bland andra hittar vi Jim Lauderdale, Jack Ingram, Allison Moorer, JD Souther och Darrell Scott.

Hayes Carll har fått en del uppmärksamhet och erkännanden genom åren. När han släppte debutskivan ”Flowers & Liquor” 2002 blev han framröstad till årets nykomling hemma i Texas i Houston Post. ”She left me for Jesus” från skivan ”Trouble In Mind” 2008 blev årets låt i Americana Music Association Award 2008 och förra året blev han Grammy-nominerad för låten ”Chances Are” som Lee Ann Womack spelade in på sin skiva ”The Way I´m Livin´”.

Ändå har det aldrig riktigt lyft för honom. Det stora genombrottet har låtit vänta på sig. Jag är inte alldeles säker på att det kommer nu heller. Men se en bra skiva, det är det. Igen.

/Mattias Syrén

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.