Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hull, Sierra
Weighted mind
(Rounder)

Sierra Hull lär få dras med epitetet »underbarn« ännu ett par år. Hon debuterade med ett egetutgivet album, när hon var elva år. Rounderdebuten kom när hon var sexton, sedan en skiva till på bolaget för fem år sedan.

Men sedan var det tyst. Sierra Hull har själv sagt att hon gick in i något av en musikalisk identitetskris. Hon ville göra något annat än att visa sin skicklighet på mandolinen.

Den nya skivan »Weighted mind« ger ett rått intryck, nästan som om produktionen och själva instuderingen av musiken reducerats till ett minimum. Sierra Hull kompas bara av basisten Erhan Jodziewicz sånär som i ett spår där även producenten Bela Fleck hörs på sin banjo.

Sierra Hulls röst står i centrum. Även om mandolinen är framskjuten i ljudbilden är den tydligt underordnad sången i en lojal och icke-ekvilibristisk roll. Framförandet blir stramt och naket, men musiken vibrerar också av ett starkt känslouttryck.

Men vi hör inte bara Sierra Hulls röst. Alison Krauss, Abigail Washburn och Rhiannon Giddens gästar i några spår, vilket ger ytterligare kontur åt Sierra Hulls diskreta men mjukt metalliska röst.

Skivan består enbart av originalmaterial: starka melodier och genomreflekterad lyrik. Och det finns utrymme även för några drivna mandolinsolon, som i »The in-between«.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.