Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Persson, Lennart
Samlade texter musiktidningen Sonic
(Telegram)

NÀr jag nu lÀser Lennart Perssons artiklar, intervjuer, krönikor, notiser och recensioner för andra, tredje eller fjÀrde gÄngen kan jag bara konstatera att han var en av vÄr tids frÀmsta musikskribenter. Med en gigantisk kÀrlek till musiken och en omÀttlig kunskap om musikerna, deras vÀrld och verk matade Lennart oss med texter som skulle kunna bli ett uppslagsverk. Och det blev det ocksÄ. Bara texterna i den svenska musiktidningen Sonic under Ären 2000 till 2009 blir till dryga 700 vÀlmatade sidor.

Ingen har pÄ samma sÀtt som Lennart lyckats skapa ett sÄ fÀngslande sprÄk att du sitter som förhÀxad inför de rader som glider förbi ditt öga. Att du kastar lÀngtansfulla blickar mot PressbyrÄns tidningsstÀll efter nÀsta nummer, eller gÄr in pÄ nÄgon av de mÄnga hemsidor dÀr du kunde hitta nyheter, tankar och kÀnslor att vÀgleda dig vidare i ditt musiklyssnande.

För sÄ var det. Lennart var en stigfinnare och vÀgröjare i det stora och det lilla. Det var de stora stjÀrnorna likavÀl som de undanglömda kultfigurerna som han Àlskade att intervjua och filosofera med. Tydligt blir det nÀr vi nu har allt samlat pÄ ett stÀlle. Nutid blandat med dÄtid. Retrokrönikorna var ett bejublat bidrag.

Det tar sÄ erbarmligt lÄng tid att lÀsa boken. Inte för att den Àr pÄ mÄnga sidor, utan för att du mÄste kasta dig in i ditt skivbibliotek eller ut pÄ Spotify för att lyssna pÄ det som Lennart just har beskrivit. Bara för att, nÀstan alla fall, konstatera att han Àr rÀtt i mycket. Efter att ha kÀnt Lennart i 40 Är och pratat musik med honom nÀstan dagligen kan jag konstatera att vi inte alltid tyckte samma sak men att Lennart alltid hade god grund för sitt tyckande, och inte var en sÀmre mÀnniska Àn att han kunde Àndra sig. Vilket han ocksÄ tillstÄr i en del av texterna i denna samling.

Han hade ocksĂ„ en god sjĂ€lvinsikt. För lika mycket som texterna handlade om musikerna och deras alster handlar de om Lennart, om hans relation till omvĂ€rlden, hans fobier och hans maniska skivsamlande. LĂ€s ”Vinylmissbruk Ă€r ingen lek” sĂ„ förstĂ„r du vad jag menar.

Jag tror att han gillade kufiska knÀppskallar mer Àn teflonbestrukna topplistesprÀttar. Det var ur dessa kultpersonligheter han kunde plocka fram otroliga historier, anekdoter och ren ram lögn. Samtidig gav han deras verk en vÀrdemÀtare som mÄnga andra skribenter inte orkat göra, eller inte förstod att göra. För nÀr man lÀser texterna dyker det upp namn som du varken har hört förr eller senare, men just dÄ var i ett rödglödgat fokus. Men som en meteorit försvann de ut i universum och Äterkom aldrig. Men hÀr finns spÄren kvar, och vi nickar igenkÀnnande.

Med en enastÄende lyhördhet och en osviklig blick för nyanser kunde Lennart med sitt mustiga sprÄk och mÄlande beskrivningar ge oss en bild som var i nivÄ med musiken. Mer grovs grus Àn sammet, mer svett Àn svalka och mer tequila Àn te. Rock ŽnŽ Roll med andra ord.

Hur du Àn lÀser Lennart Pressons samlade texter ur Musiktidningen Sonic kan du inte missta dig pÄ den enorma kÀrleken till musiken som utstrÄlar frÄn sidorna. En glans som aldrig falnar. LÀs och njut.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.