Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lynn, Loretta
Full Circle
(Legacy/Sony)

Loretta Lynn är en av countryns stora sångerskor och låtskrivare, dessutom en av den amerikanska kulturens främsta arbetarklassfeminister. Till skillnad från sin sister-in-crime Dolly Parton har dock Loretta Lynn varit sparsam med sin skivproduktion på senare år. Den nya »Full Circle« är blott hennes tredje skiva på 2000-talet, efter den förbisedda »Still Country« och den katastrofala »Van Lear Rose«.

Den senare producerades av Jack White, som infantiliserade kompet och förfulade Loretta Lynns röst. Full circle produceras av John Carter Cash som har en grundläggande förståelse för en äldre countrysångares konstnärliga personlighet och särprägel.

Loretta Lynn sjunger också bättre än på länge, även om hennes röst naturligtvis förlorat en del av sin klarhet. Men trotset finns där, inte minst när hon repriserar en egen klassiker som »Fist City«.

Sångvalet är också till stor del retrospektivt, både genom egna sånger som »Whispering Sea« och »Everybody Wants to Go to Heaven«, folksånger som »In the Pines« och »Black Jack David« och Carter Family-klassikern »I Never Will Marry«.

Den instrumentala inramningen är förstklassig: Shawn Camp, Randy Scruggs och Bryan Sutton på akustiska gitarrer, Sam Bush och Ronnie McCoury på mandolin, Robby Turner på steel. Inte minst glädjande är det stora utrymme som Turner får med klassiskt svepande, men också smakfullt lågmälda solon och dessutom som väl integrerad del av ensemblespelet.

Av kommersiella mer än konstnärliga skäl dyker Elvis Costello och Willie Nelson upp som duettpartner i varsin låt, även om framförandena även där speglar Loretta Lynns integritet. Costello håller sig med andra ord i bakgrunden.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.