Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Outlaw,Sam
Angeleno
(Six Shooter Records)

Det pÄgÄr en renÀssans för pedalsteel-countryn och som syn för sÀgen kommer nu South Dakota-födde kaliforniern Sam Outlaw, en slÀkting i anden till kanadensaren Daniel Romano med en godispÄse bestÄende av retro-delar. Outlaw och Àr del av en slags neo-outlaw-country som anvÀnder traditionens bestÄndsdelar för att göra upp med den och samtidens stora vÄg av livsstils-country som stÄr oförskÀmt tryggt i CMA-boots och putsat Stomatol-garnityr.
Det finns ju grÀnsöverskridare som Chris Stapleton, Àven om en kan kÀnna spÄr av sötningsmedel hos denna raket pÄ countryscenen. Outlaw, som har namnet pÄ mödernet, kÀnns ÀndÄ uppvÀxt pÄ den Àkta varan, tappad i de rÀtta skogarna.

Sam Outlaw Ă€r den framgĂ„ngsrike reklammannen som körde rakt i in en trettioĂ„rskris, sĂ„lde huset, trĂ€ffade Ry Cooders son trumslagaren Joachim Cooder, och som nu kommer ut med debuten »Angeleno« – producerad av Ry Cooder.

Det Ă€r en samling fina sĂ„nger som Outlaw fĂ„tt hjĂ€lp av far och son Cooder att förĂ€dla. Bandet lĂ€mnar heller inget i övrigt att önska och i en fin intervju erkĂ€nner Outlaw att han i studion ofta kĂ€nde sig som den svagaste lĂ€nken i kedjan. Det ska han inte göra med lĂ„tar som den vemodigt tillbakablickande »Ghost town« om en Ă„terkomst i barndomsstaden, eller »Country Love Song« som Ă€r en kĂ€rlekssĂ„ng i bĂ€sta George Jones-anda.

Att Outlaw lyssnat pĂ„ Parsons hörs inte minst i »It Might Kill Me« med fint pedalspel av Jeremy Long och dĂ€rtill trumspel som lĂ„ter Max Weinberg frĂ„n »Drive All Night«. Outlaw har inte Parsons svĂ€rtade vingar men han har en hel del av Grams vemod och humor och dĂ€rför blir »Jesus Take The Wheel (And Drive Me to A Bar)« en stilla skruvad hyllning till the Grievous Angel och inte en kommentar till Carrie Underwoods hit.

Stundtals jonglerar Outlaw bestÄndsdelarna farligt nÀra klichéerna, men det Àr nu ocksÄ kring dessa genren rör sig och tillsammans med Ry Cooder och bandet lyckas Sam Outlaw triangulera delarna pÄ bÀsta sÀtt.

/Magnus ÖstnĂ€s

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.