Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Nash, Israel
Live, Debaser 22/1, 2016
(live)

Israel Nash kan lägga undan sina regnplaner. Efter turnépremiären på svensk mark och nya skivan »Silver Season« är prognosen klar: det är skördetid i Nash country.

Israel Nashs andra kväll på Europaturnén visar att bitarna fallit på plats. Det är ett tydligt, klart och närmast arkaiskt rockband som mot förmodan inte ger Debaser en albumspelning utan blandar ur Nashs katalog. »Goodbye Ghost« från 2011 års »Barndoors and concrete floors« får öppna denna januarikväll i ett islagt Stockholm:
“You need to move when your spirit bends, the moonlight rolls but these wheels just spin.”

Nash och hans fru lämnade New York för Texas och landskapet kring Dripping Springs som fått musikalisk gestaltning i albumet »Rain Plans«. Flytten tycks ha gett Israel ett själsligt och världsligt fäste, manifesterat i »Rain Plans« och i förra årets genomkomponerade »Silver Seasons«.

Med »Silver Season« har han lämnat det allra mest expressiva landskapsmåleriet för klarare linjer och mejslat fram de starka melodier som alltid varit hans kännetecken.
”Ett lyssnaralbum”, säger Israel själv om plattan som öppnar med ett modulerat »Lucy in the sky«-intro i fina Willow, tillägnad dottern. »Willow« blir också tredje låten ut på Debaser efter »Woman at the Well«.

På Debaser visar refrängstarka LA Lately från nya skivan att det här också är ett band med fler starka röster – inte minst pedalsteel-gitarristen Eric Swanson. Under ett par år med extensivt turnerande har bandet spelat till sig en självklarhet få förunnat.

Nash och bandet sätter tryck i albumversioner, ger en laddad allsångsversion av »Rexanimarum« och sedermera »Baltimore« med trumslagaren Josh Fleischmann i skön rytmförskjutning. Fleischmann och basisten Aaron McClellan står för ett tight och transparant rytmspel som förankrar och lyfter på ett delikat sätt och Midlake-bekante McClellan-brodern och gitarristen Joey McClellan flätar smakfullt till ljudbilden efter Swansons sublima pedalsteel.

Turnén går nu vidare genom Sverige och Norge för att sedan göra ett tiotal stopp i Holland, Tyskland, Frankrike och i England.

/Magnus Östnäs


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.