Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
BĂ€cke, Gunnar
A Long Dusty Road
(Alla Tiders Musik)

Gunnar BĂ€cke har sina rötter i LillhĂ€rdal i HĂ€rjedalen och han har Ă€ven bott i Ewert Ljusbergs hemby Hede. Det var nĂ€r Torgny ”Kingen” Karlsson kontaktade Gunnar för det sĂ„ hyllade, projektet ”NĂ€r rocken kom till Sveg” för fyra Ă„r sedan som han fick en liten nytĂ€ndning pĂ„ sin Ă€lskade countrymusik. Gunnar bor i Dalarna, arbetar i SĂ€len, och har spelat country och dansband i mĂ„nga Ă„r i olika band. Han spelade lĂ€nge med bandet som i dag heter Larz-Kristerz innan de slog igenom. Gunnar BĂ€ckes lĂ„tar har sjungits in av mĂ„nga av de största dansbanden. Men det Ă€r i countrymusiken han har sitt hjĂ€rta och nĂ€r han stĂ€llde upp i Country-SM 2015 var det i klassen Pure Country. Nu kommer skivan han gjorde som en födelsedagspresent till sig sjĂ€lv, en dyrbar present.

Jag vĂ€ljer att lyssna pĂ„ CDn i bilen pĂ„ lite blöta vintervĂ€gar frĂ„n mellersta Norrlands inland ut till kusten. Den gör sig ypperligt i bilstereon. Det hĂ€r Ă€r musik med rötterna i tider nĂ€r country alltid fick tillĂ€gget ” & western”. Av de tolv lĂ„tarna har Gunnar BĂ€cke skrivit nio, producenten Staffan Bond WestfĂ€lt en, veteranen Åke Hallgren frĂ„n Hedeviken, mannen bakom gigantiska ”GrĂ„t inga tĂ„rar” och som en gĂ„ng lĂ€rde Gunnar spela gitarr, har skrivit en och allt avslutas som sig bör med Hank Williams ”You Win Again”.

Det jag slÄs av Àr att trots att Gunnar denna gÄng sjunger pÄ engelska sÄ Àr det pÄ allvar bÄde i text och musik. Det hÀr Àr inte nÄgon lekfull svensktopps- eller utklÀdningscountry. Nej, de hÀr lÄtarna Àr fulla av livet och av kÀrleken till countrymusiken som den lÀt under 1950-, 1960- och 1970-tal. LÄtarnas inspiration och stil pendlar just mellan dessa tre decennier frÄn Hank Williams tidiga 50-tal via Johnny Cashs 60-tal till Eagles 70-tal. Och Gunnars röst Àr vacker, personlig och, precis som den ska, inte för perfekt. TyvÀrr motarbetar det klichéfyllda skivomslaget det genuina i lÄtarna.

Albumet bjuder pÄ musik med kraft och kÀnsla. Eftersom min bilresa gjordes för att se Ulf Lundell pÄ hans sista turné blir jag givetvis extra glad nÀr ja ser att nÄgra av Lundells suverÀna kompmusiker bidragit; som Andreas DahlbÀck pÄ trummor i nÄgra lÄtar, Surjo Benigh pÄ bas och Àven pÄ barytongitarr, trummisen Micke Ajax har ocksÄ spelat med Lundell och övriga musiker Àr en salig blandning av lokala förmÄgor, halvkÀndisar och rutinerade turnérÀvar. Jag tycker sÀrskilt mycket om Àlvdalingen Morgan Tegnérs steelguitar och hÀrjedalingen Anders Olofssons fiol som Àr med pÄ merparten av lÄtarna.

Producerande Staffan Bond WestfÀlt Àr frÄn Sveg, spelar normalt med jÀmtlÀndska coverhjÀltarna Smalare Àn Thord, har spelat mycket med Jill Johnsons. Han har gjort ett jÀttejobb pÄ hela albumet och spelar och sjunger sjÀlv; han spelar trummor, mandolin, munspel, gitarr, lapsteel, bas, percussion och sjunger kör och stÀmmor i flera lÄtar. Vilket arbete han gjort.

Jag hade tidigare hört nÄgra countrydoftande lÄtar med glesbygdskÀnsla pÄ svenska av och med Gunnar BÀcke. Jag blev först besviken nÀr jag sÄg att alla lÄtar nu var pÄ engelska. Men sedan har CDn haft svÄrt att lÀmna bilstereon och det Àr omöjligt att bestÀmma vilka lÄtar som Àr bÀst. Jag gillar bÄde de som hÀmtat inspiration frÄn för mer Àn 50 Är sedan och de som inspirerats av countryrockens första Är. Jag gillar sÀrskilt alla blinkningar till countryhistorien i flera av texterna.

Herregud, det hÀr var ju riktigt roligt. Gunnar BÀcke var namnet, vem hade kunnat tro det
?

/Christer B. JarlÄs


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.