Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ely, Joe
Panhandle Rambler
(Rack ‘em Records)

Punkens genombrottsĂ„r 1977 kom hans sensationella debut, en av de bĂ€sta countryskivor jag hört. Den starka uppföljaren ”Honky Tonk Masquerade” frĂ„n 1978 hyllades av mĂ„nga som Ă€nnu bĂ€ttre. Sedan dröjde det till 1995 Ă„rs ”Letter To Laredo” innan Texaslegenden Joe Ely lyckades matcha dessa skivor. Nu, 20 Ă„r senare, levererar han Ă€ntligen sitt fjĂ€rde mĂ€sterverk.

Att han i Ären mellan dessa skivor spelat in en hel del mer renodlad rockmusik av varierande kvalitet spelar mindre roll. Dessa fyra skivor Àr mer Àn nog för att Joe Ely ofrÄnkomligen mÄste betraktas som en av den alternativa countryscenens allra frÀmsta artister.

PĂ„ den nya skivan, med titeln ”Panhandle Rambler”, har Joe Ely kommit hem igen. Hem till Lubbock i nordvĂ€stra Texas och det vidstrĂ€ckta ökenlandskap som har utgjort bakgrunden till mycket av hans bĂ€sta verk. HĂ€r bjuds vi pĂ„ en utsökt samling sĂ„nger som förstĂ€rker varandra perfekt och pĂ„ ett subtilt sĂ€tt antyder en större berĂ€ttelse: En berĂ€ttelse om prĂ€rievargarna, luffarna, spelarna, migranterna, de fagra och farliga kvinnorna, de rastlösa musikerna, de mexikanska flyktingarna och alla andra sökare som drivit genom The Texas Panhandle och Llano Estacado, en gĂ„ng hem för de vilda comancherna och apacherna.

HĂ€r finns ett par spĂ„r som de trogna fansen redan kĂ€nner till men som gĂ„tt en större publik förbi. Den fantastiska lĂ„ten ”Cold Black Hammer”, som med ovanligt suggestiv tyngd och originellt bildsprĂ„k skildrar oljefĂ€lten i Texas, gavs ursprungligen ut pĂ„ soundtracket till musikalen ”Chippy” (1995). Det var en otrolig historia som en imponerande rad Texas-artister framförde under konstnĂ€rlig ledning av den genialiske multikonstnĂ€ren Terry Allen (en föregĂ„ngare och viktig inspirationskĂ€lla för Ely och hans kamrater i kultbandet The Flatlanders). Versionen som Joe Ely gör hĂ€r Ă€r renare, mer avskalad och Ă€nnu bĂ€ttre. Sedan fĂ„r vi – som traditionen pĂ„bjuder – Ă€ven en lĂ„t skriven av Butch Hancock, en av Elys trogna vapendragare som har kallats för ”VĂ€stra Texas svar pĂ„ Bob Dylan”. Det blir denna gĂ„ng den fina balladen ”When The Nights Are Cold” som annars mig veterligen bara spelats in av Jimmie Dale Gilmore, den tredje nyckepersonen frĂ„n The Flatlanders.

Joe Ely spelar ocksĂ„, för första gĂ„ngen, in en lĂ„t av vĂ€nnen Guy Clark. Det blir den fina ”Magdalene” som ocksĂ„ passar perfekt in i lĂ„tlistan. I övrigt handlar det om Elys egna kompositioner och de Ă€r bland de bĂ€sta han nĂ„gonsin skrivit. Jag vill pĂ„stĂ„ att ingen av hans andra skivor sĂ„ tydligt framhĂ€ver hans talang som lĂ„tskrivare. HĂ€r finns stĂ€mningsfulla och fascinerande berĂ€ttelser som ”Wounded Creek” dĂ€r det Ă€r det som inte avslöjas som Ă€r det centrala. HĂ€r finns rövarhistorier som ”Four Ol’ Brokes”, riviga och sjĂ€lvklara honky tonk-spĂ„r som ”Southern Eyes” och innerliga kĂ€rlekssĂ„nger som avslutande ”You Saved Me”. I den svĂ€ngiga ”Here’s to the Weary” hyllar Ely pĂ„ ett underbart sĂ€tt musikaliska föregĂ„ngare som Woody Guthrie, Bob Wills, Muddy Waters, Chuck Berry, Carl Perkins och Jerry Lee Lewis till tonerna av en virvlande Texas fiddle.

Joe Ely har sjÀlv producerat och listan av musiker bjuder pÄ mÄnga vÀlbekanta namn som den fantastiske Teye med flamencogitarren, Joel Guzman pÄ dragspel och Lloyd Maines pÄ slide. De Àr bara nÄgra av de erfarna och samspelta musiker man alltid med glÀdje Äterser i dessa sammanhang och som adderar viktiga fÀrgklickar och texturer till lÄtarnas grundstrukturer. Inget Àr anstrÀngt eller överarbetat. Allt Àr smakfullt arrangerat, lysande framfört och Joe sjunger lika bra som alltid. Hans sjÀlfulla tenor Àr förvÄnansvÀrt ungdomlig och klar samtidigt som den inrymmer kraftfullhet och djup.

Detta Àr en personlig skiva som ingen annan Àn Joe Ely kunde ha gjort. Den genomsyras av hans rika livserfarenheter och alla hans styrkor som artist. PÄ mÄnga sÀtt pÄminner den om debuten, den sjÀlvbetitlade plattan frÄn 1977. Liksom den skivan har den en stark anknytning till hemtrakten medan lÄtarna bjuder pÄ en imponerande variation bÄde i tema och stil. Samtidigt Àr dessa skivor ocksÄ varandras motsats. DÀr den förra var ungdomlig, uppkÀftig och oerhört energisk i sitt uttryck Àr den senare lugnt reflekterande, melankolisk och mÀrkligt harmonisk.

Den omedelbara föregĂ„ngaren i diskografin, ”Satisfied At Last” frĂ„n 2011, var utan tvekan en rejĂ€l uppryckning efter en rad av svagare plattor. Men att den skulle följas upp och övertrĂ€ffas pĂ„ detta fullstĂ€ndigt lysande sĂ€tt fĂ„r rĂ€knas till Ă„rets absolut mest ovĂ€ntade och glĂ€djande överraskning. TĂ€nk nu bara om Rootsy eller nĂ„gon annan aktör kunde locka Ely att besöka vĂ„ra hemtrakter sĂ„ vi Ă€ven kunde fĂ„ uppleva hans legendariska styrka som liveartist.

/Roger Jönsson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.