Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Langhorn Slim
The Spirit Moves
(Dualtone)

Langhorne Slim har haft gasen i botten i tio år. Krasst räknat har det varit en enda lång turné fylld av alkohol, party, droger, flickvänner och spelningar, spelningar och spelningar. Fyra cd har kommit till under resans gång. Den senaste var ”The Way We Move” från 2013.

Ensam efter en kraschad relation sökte han sig till Nashville, slog sig ner, grubblade på livet, blev nykter för första gången på ett årtionde och började sakta se saker i ett nytt ljus. I låtarna på nya skivan filtrerar han ut allt det som börjar röra på sig i kroppen när alkoholrus och abstinens lämnar plats för nya känslor.

Inledande energiska ”The Spirit Moves” handlar om precis det. Trumpetslingan känns euforisk medan trummorna snarare går mot kaos och galenskap. Andra låten heter ”Changes”, den tredje ”Put It Together”. Det är mycket som ska sorteras av allt som drar runt.

Musiken är aningen mer nertonad än på förra skivan. Rösten lite mindre ansträngd. Men i grunden är Langhorne Slim en underhållare, en liveartist med ett öppet bultande hjärta. Gitarren, trummorna, pianot, banjon och trumpeten pockar hela tiden på uppmärksamhet. Oavsett om Langhorne Slim drar ner på tempot i ”Wolves” och ”Airplane”, spelar Stax-soul i ”Life´s A Bell” eller countryrock i ”Strangers” och ”Southern Bells” så är energin, nerven och det lätt desperata anslaget hela tiden där.

I ”Bring You My Love”, ”Meet Again” och ”Whisperin´” försöker han räta ut tidigare möten och relationer. Visst önskar vi ibland att möjligheten fanns att göra om och göra rätt. I ”Whisperin´” är det han själv som blivit sviken. En annan man har legat på hans kudde och viskat saker till hans flickvän. Han berättar lugnt ackompanjerad av trummor och akustisk gitarr och i slutet av låten konstaterar han; “You can keep your pillow and that son of a bitch that’s been whisperin’ to you”. Det vi inte längre kan påverka får vi lämna därhän. Eller filtrera och återanvända till något nytt.

”The Spirit Moves” växer sig starkare för varje genomlyssning. Langhorne Slim får mig att känna, att tänka och att dansa runt. Det är i princip allt jag begär av musik.

/Mattias Syrén

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.