Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Campbell, Larry & Teresa Williams
Larry Campbell & Teresa Williams
(Red House)

Ett äkta par i musikens tjänst i ett par decennier. Så till den grad att de i långa perioder varit ifrån varandra, upptagna med olika projekt på varsitt håll.

Campbell har spelat med alla de senaste tjugo åren. Han var med i Bob Dylans band under hans ”Never ending tour”, producerade och spelade gitarr på Levon Helms soloplattor och har turnerat och spelat in skivor med Willie Nelson, B B King, Paul Simon, Buddy Miller, Rosanne Cash och Linda Thompson. Bland andra. Tidigare i år producerade han Jorma Kaukonens senaste album ”Ain´t In No Hurry”. Williams har körat, turnerat och spelat in skivor med Emmylou Harris, Mavis Staples, Bonnie Bramlett och Little Feat. Hon har också skrivit och spelat rollen som Sara Carter, huvudsångare i The Carter Family, i musikalen ”Keep on the sunny side”. De har haft att göra under lång tid. Ibland tillsammans. Lika ofta isär.

När de nu står här med sitt första gemensamma projekt i egna namn går det inte att låta bli att undra varför det dröjt så länge. De är som gjorda för varandra.

Deras röster samspelar och flyter in i varandra. De känner varandra utan och innan. Campbells lite mörkare, lugna och Williams ljusa, späda men vid behov kraftfulla. Ibland sjunger de tillsammans, allt som oftast var för sig.
Campbell hittar rätt tonläge i tungsinta ”Down on my knees” och i mer distanserade ”Ain´t nobody for me”.
”Surrender to love” och ”Bad luck charm” är lätt bluesiga blinkningar med lite allvar i kring kärleken och relationer och ”Everybody loves you” en än mer lättsam historia inlindad i en glad ragetime-rytm.

Men det är när Williams tar ton det berör på riktigt. I ödesmättade ”Keep your lamp trimmed and burning” om att det snart är över, i vackra sorgsna ”Another one more time” om sviken kärlek och i fullständigt knäckande ”Did you love me at all” om en tidigare relation. När hon tar i från botten av alla svikna känslor livet bjudit på går det genom märg och ben.

Musiken byggs upp runt Campbells rytmiska gitarrspel. Inget överspel, inget glänsande. Melodierna får den hjälp de behöver. Inte mer. Ibland kompletterar han med mandolin, fiddla och orgel. Bortgångne Levon Helm spelar trummor på tidigt inspelade ”You´re running wild” och Bill Payne från Little Feat spelar piano på hälften av låtarna.

Det var bara en tidsfråga innan det här albumet skulle bli verklighet. En lång tid visade det sig. Campbell säger att han egentligen inte vill vara frontman i en grupp. Han vill spela gitarr i ett band och producera skivor. Men han är lycklig över att de kan göra det här tillsammans.

Jag hoppas någon övertygar honom om att Teresa Williams kan vara huvudperson på nästa skiva. Så kan han spela gitarr och producera. Och sjunga på några låtar.

/Mattias Syrén

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.