Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Åkerström, Cajsastina
Vreden och stormen
(Calimba/Border)

Jag har svĂ„rt att se Cajsastina Åkerström som vissĂ„ngerska, ett epitet som sĂ€tts pĂ„ henne - och som hon sjĂ€lv inte har nĂ„got emot. Och visst hör Ă€ven jag en eller annan sĂ„ng pĂ„ hennes skivor som kan kallas »visa«, men oftare vĂ€cks mina associationer till den rika amerikanska traditionen av kvinnliga singer/songwriters, alltifrĂ„n sextiotalets emblematiska artister till dagens sĂ„ngerskor som med sin lĂ„gmĂ€lda uttryckskraft trĂ€nger genom bruset.

Men Cajsastina Åkerström Ă€r naturligtvis en sĂ„ngerska i egen rĂ€tt, en sĂ„ngerska som trotsar reduktiva etiketter. Hennes nya skiva »Vreden och stormen« understryker det djupt personliga i hennes sĂ„ng- och lĂ„tskrivarkonst. MĂ„nga av sĂ„ngerna kretsar kring teman som Ă„terkomst och hemkomst, gĂ€rna sammantvinnade i bilden av mytologi och biografi, av den eviga Ă„terkomsten som en symbolisk hemkomst.

I »En enkel sĂ„ng« vĂ€ver Cajsastina Åkerström samman bilderna av det Ă„ngestladdade mötet med en publik och mötet med en annan mĂ€nniska. Men genom integrationen vĂ€xer bilden till en utsaga om mĂ€nniskans nakenhet - inför andra, men ocksĂ„ som utkastad i ett universum som skapas och omskapas i ögonblicket.

Den skenbart vardagliga tonen i sĂ„nger som Ȁr det sĂ„ hĂ€r det kĂ€nns att komma hem« och »Under samma himmel« öppnar pĂ„ samma sĂ€tt en rik fasett av erfarenheter och möjligheter.

NĂ€r sedan Cajsastina Åkerström visar sin tranströmerska kĂ€nsla för övergĂ„ngen mellan skilda tillstĂ„nd - den glipa mellan sömn och vakenhet dĂ€r vi likt mystikern öppnas för de stora genombrotten - i »April«, skapar hon den sköra syntesen av det personliga och det djupast mĂ€nskliga.

Arrangemangen skapar en öppen ljudbild, dÀr varje instrument blir en distinkt röst - eller erfarenhet - som vackert korresponderar med sÄngernas gestaltade, eller Äkallade, upplevelse av livet och vÀrlden.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.