Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Tyson. Ian
Carnero Vaquero
(Stony Plain)

Ian Tyson har hittat sin röst! I samband med en utomhuskonsert för några år sedan fick Tyson besvär med rösten och de två album som kom efter denna händelse präglades av frånvaron av en av de mest pregnanta röster inom genren singer-songwriters. På det nya albumet ”Carnero Vaquero” har dock Ian Tyson hittat en sångteknik anpassad till de nya förutsättningarna. Med ”Carnero Vaquero” fortsätter Tyson att med värme och storartad poesi beskriva den gigantiska kanadensiska prärien och dess invånare.

På ett tiotal album har Tyson genom åren förfinat sitt uttryck i den tradition som är det andra ledet i genren Country & Western.

Redan med inledningsspåret den traditionella ”Doney Gal” försätts lyssnaren i ett stämningsläge där förflyttningen till Tysons centrum på jorden känns alldeles naturlig rent av nödvändig. Därefter kommer historierna som på ett pärlband. Titlar som ”Colorado Horses”, ”Will James” och ”Cottonwood Canyon” sångernas innehåll. Även om Ian Tyson är en mästare i att kombinera musik och text använder han sig här också av andras material, plattans kanske bästa nummer ”Darcy Farrow” är skriven av för mig okända Thomas Campbell och Stephen Gillette.

Medverkande musiker (tyvärr ej namngivna) är skickligt följsamma och bidrar till att förstärka sångernas textmässiga kvaliteter.

Så mitt råd blir att omedelbart sadla hästen och i sporrsträck galoppera till närmaste skivhandel och inhandla ”Carnero Vaquero”

/Lars Svensson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.