Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Isbell, Jason
Something more than free
(Southeastern/Border)

Jason Isbell mÄ vara en av den unga americanans mer framstÄende förgrundsfigurer, men handen pÄ hjÀrtat inte den mest kvalitativt konsekventa av lÄtsnickrare.

Idel guldkorn med The Drive-by Truckers har följts av brĂ„dmogna soloförsök, men ocksĂ„ strĂ„lande kraftsamlingar pĂ„ de senaste tvĂ„ albumgivarna »Here we rest« och »Southeastern«.

Som ett mer lyckligt syskon till en tĂ€mligen makalös albumföregĂ„ngare, ser »Something more than free« Jason Isbell ta allt större steg mot ett litterĂ€rt berĂ€ttande som vĂ„gar strĂ€cka sig lĂ„ngt bortom det privata och dess, för all del brustna fördĂ€mningar.

Den musikaliska spÀnnvidden Àr hÀr bredare Àn sist. Fritt och flÀckfritt blandar artisten country med soul och nÄgra stÀnk vÀlkomnande, om Àn alltför finslipad heartland-rock.

Det Ă€r en hantverksmĂ€ssigt oklanderlig historia – föredömligt sjungen och musikaliskt elegant, men ocksĂ„ smĂ„tt definitionslös. Merparten av sĂ„ngerna hĂ€r mĂ„ vara vackert skisserade, men de Ă€ger en trubbighet och en distraherande distans, sĂ„vĂ€l i berĂ€ttandet som i det musikaliska köttet.

HĂ€r finns guldkorn förstĂ„s, som det snygga titelspĂ„ret, en rakt rockande »24 frames« och de stilla reflektionerna »Flagship« och »The life you chose«. Men »Something more than free« förblir alltjĂ€mt ett stycke vuxen countryrock som hade mĂ„tt bra av ett mindre pragmatiskt komponerande.

/Mark Andersson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.