Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Matthew Shipp Trio
To Duke
(RogueArt)

Vad hÀnder nÀr avantgardisten Matthew Shipp angriper Duke Ellingtons musik? Finns det nÄgot utrymme för Ellingtons elegans och symfoniska intellektualism i Matthew Shipps tolkningar?

Matthew Shipp gÄr till vÄldsam attack pÄ sitt piano medan basisten Michael Bisio och trummisen Whit Dickey vÀxelvis agerar stödjande rytmsektion och pÄdrivande turbo. Vi kan se det som ett radikalt kÀnslouttryck, som en strÀvan att Äterföra musiken till en kÀnslomÀssig grund.

Men en sÄdan idé rör sig ocksÄ pÄ en förestÀllningsmÀssig nivÄ. Musiken blir dÄ bÀrare av en idé lika mycket som en uttrycksform: idén om att tolkningen monterar ner musiken. Den symfoniska intellektualismen blir dekonstruktivistisk.

Oavsett om melodin mals ner i fragment som i »Take the A Train« eller om Matthew Shipp glider över melodin i friare tonflöden som i »Mood Indigo« Àr det fascinerande musik som inbjuder bÄde till spekulation och omedelbar inlevelse.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.