Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Abalone Dots
Red
(Promising Records/ADA Nordic)

Det har alltid funnits ett starkt stråk av melankoli i Abalone Dots musik, en stämning som kanske också varit bryggan från deras bluegrass in i den folkton gruppens medlemmar från början skolades i.

På »Red«, Abalone Dots fjärde skiva, har de melankoliska stämningarna renodlats än mer. Musiken söker också nya vägar. Ljudbilden är ofta avskalad, snudd på spartansk. Instrumenten ligger nakna, som utkastade i en akustisk rymd, där de söker varandra men också talar i solitära inpass och figurer.

Det är ofta mycket vackert, ibland också ödestungt och snudd på spöklikt som i »Morning Light«, närmast en anti-gospel där musikens religiösa stämningar bryts mot den marterade uttryckskraften i Louise Holmers sång och en luttrad slutsats att graven är allt som väntar.

Louise Holmer, Sophia Hogman och Rebecka Hjukström tar växelvis förstastämman, och instrumentalt visar de som tidigare fin förmåga att skapa förtätad närhet.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.