Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Thompson, Richard
Still
(Proper Records)

Det finns en tidlöshetsknapp kopplat till Richard Thompson. Richard Thompson av idag blandas med Richard Thompson av igÄr och tillsammans blir det av en outgrundlig anledning Richard Thompson av i morgon. För Richard Thompson Àr fortfarande, i dess olika betydelser.

Tillsammans med Wilcos Jeff Tweedy har Richard skapat Ànnu ett stort verk. Hans 16:e soloalbum. Gitarrspelet Àr en bÀrare av mÄnga delar av hans musik. Han förlitar sig inte pÄ den gÀngse bilden av en rockgitarrists agerande. NÀr han tar ett solo sÄ Àr det pricksÀkert och utstuderat och nÀr han inte tar ett solo kommer gitarrtonerna i hÄrt koncentrerade doser och mycket vÀlplacerade. SÄ de smÄ gitarrstyckena mellan sÄngverser blir inte ett klister som hÄller ihop utan ett gÀng toner som utforskar möjligheterna att skapa stÀmning och föra text och musik vidare.

Att gitarren har betytt mycket för Richard Thompson vet vi sedan lĂ€nge, men hĂ€r kommer det tydligt till uttryck Ă€ven i den avslutande lĂ„ten ”Guitar Heroes”, en hyllning till hans föregĂ„ngare och inspiratörer. Denna standardlika bluesshuffle Ă€r kanske inte plattan bĂ€sta spĂ„r men en mycket kĂ€nslosam upprĂ€kning av stilbildare. Avsaknaden av gitarrpyroteknik Ă€r befriande.

SĂ„ngerna byggs trots detta upp kring allt det som gĂ„r att göra med en gitarr. HĂ€r finns akustiskt arpeggios frĂ„n tiden med Fairport Convention, nĂ€r Richard utvecklade den engelska folkrocken, och han anvĂ€nder halvsteg och semitoner i ”No Peace No End” för att hamna i en Indisk raga. Andra, som ”Patty DonÂŽt You Put Me Down”, blir vanliga rocklĂ„tar, men med ett synnerligen personligt strĂ€nganslag.

Inledande ”She Never Could Resist A Winding Road” inleder dĂ€r det hela började och tar oss tillbaka till tiden för Fairport Convention. Det skulle kunna vara en sĂ„ng om den oroliga sjĂ€len Sandy Denny, som var sĂ„ngerska i Fairport under deras storhetstid. ”Beatnick Walking” bĂ€r ocksĂ„ Fairports folkliga stolthet, med lite jazz frĂ„n Barney Kessell och sorgen frĂ„n den sista plattan tillsammans med hustrun Lina. Och ett gitarrutbrott som hĂ€mtat frĂ„n James Burton. Variation, anslag, klurigheter och inlevelse blir till en blixtrande elegans av sĂ€llan skĂ„dat slag. Förbluffande gitarrteknik och en personlig förmĂ„ga att hantera denna kunskap skapar utrymme för liv och lek.

Bakom den till synes intensiva sÄngrösten döljer sig en varmt och smeksam ton. NÀr han sedan dessutom Àr en fin berÀttare av historier kommer rösten till sin rÀtt. Det Àr kombinationen av texter, sÄng och gitarrspel som gör Richard Thompson till en stor artist. Humor och empati delar plats med insikt och drömmar. NÀr han dessutom klassar in som en av de frÀmsta gitarrister vi har just nu blir han svÄrslagen.

Att sĂ€ga att ”Still” Ă€r ett mĂ€sterverk Ă€r kanske att ta för stora ord i munnen, men bra nĂ€ra Ă€r det.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.