Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Deivert, Bert & Copperhead Run
Blood In My Eyes For You
(Rootsy)

Bert Deivert sĂ€ger sjĂ€lv, att detta Ă€r ett av hans bĂ€sta album. Ett av de bĂ€sta av de 12 som han hittills har gjort. Och vi Ă€r benĂ€gna att hĂ„lla med honom. ”Blood In My Eyes For You” Ă€r ett bra album. Speciellt som det har mandolinen som huvudinstrument.

För mandolin Àr kanske inte det instrument som man först förknippar med blues. Snarare Àr det gitarr, piano och munspel. Medan bluegrass och americana i stort sett har mandolinen som ett standarinstrument. Vad Àr skillnaden kan man frÄga sig? Möjligen kan det bero pÄ att vaudeville- och medicinbandens tid sÄ sakteliga dog ut till förmÄn för den elektrifierade gitarrdrivna bluesen under 40- och 50-talet. Den elektrifierade mandolinen lÀt inte lika mycket, medan den i ett stringband hade ett utrymme jÀmstÀllt med banjo och gitarr.

Nu Àr det ju inte sÄ att bluesen saknar klassiska mandolinspelare. Charlie McCoy, Yank Rachel, Jimmy Young och Carl Martin Àr nÄgra Àldre förmÄgor som haft mandolinen som ett av sina huvudinstrument. Bert Deivert Àr en av flera yngre musiker som nu hÄller traditionen levande och outtröttligt utvecklar och förvaltar dess arv. Ry Cooder en annan.

Denne Bostonfödde, numera sedan mÄnga Är i Karlstad boende, vÀrldsartist pÄ mandolinblues kan sin sak. Deivert spelar med bÄde pondus och kÀnsla. En oslagbar kombination nÀr det gÀller mandolin. Det gÄr inte att vara för feg och det gÄr inte att vara för bordus. Att hitta den bestÀmda kÀnslan Àr det som ger bÀst resultat.

En eloge ocksÄ till Copperhead Run med Fredrik Lindholm trummor, Janne Zander gitarr och Per-Arne Pettersson bas. De gör ett enastÄende fin jobb tillsammans med Bert. Det Àr fel att sÀga bakom, för de Àr livaktigt pÄtrÀngande om utrymmet lÀngts fram pÄ scenen. Mycket fina lösningar och samarbete genomgÄende. Den spetsiga mandolintonen blir i kombination med ett ruffigt slidegitarrspel, drivande bas och taktfast vispande trummor en stark helhet.

Deivert sjunger inte som Son House, han sjunger inte som Sleepy John Estes och han sjunger inte som Big Joe Williams. Det Ă€r bra, för dĂ„ blir det inte plagiat utan egna tolkningar. Deivert har ingen sĂ€regen sĂ„ngstil, utan en mer varm, följsam och bĂ€rande. MĂ„nga av sĂ„ngerna han tolkar Ă€r gamla klassiker. ”Baby Please DonÂŽt Go”, ”Death Letter”, Mailman Blues, ”Drop Down Mama”, ”Milkcow Blues”, ”My BabyÂŽs Gone”, Mississippi Sheiks skuttiga ”Blood In My Eyes For You” och ”Poor Black Mattie” Ă€r sĂ„nger vi har lĂ€rt oss Ă€lska. Paul ”Wine” Jones ”Rob and Steal” Ă€r inte lika vanlig. Att göra klassiker stĂ€ller krav. Krav som Deivert och Copperhead Run infriar.

De bĂ„da egna kompositionerna passar vĂ€l in i sammanhanget. ”Black Nanny” var det namn T-Model Ford gav sin gitarr och sĂ„ngen handlar om ett par spelningar som han och Deivert gjorde tillsammans. ”Cuckoo Crowed” Ă€r en uppföljare till en sĂ„ng som Deivert skrev tillsammans med Eric Bibb för deras gemensamma album ”River Road”.

Bert Deivert visar med all önskvÀrd tydlighet at han Àr den vÀrldsartist pÄ mandolin som han har namn om sig att vara.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.