Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Fussell, Jake Xerxes
Jake Xerxes Fussell
(Paradise Of Bachelors)

Han fick det med blodet. Född och uppvuxen i North Carolina och Georgie och i fotspÄren av en folklorist till fader blev det som det blev. Och det blev bra. Riktigt bra.

Gitarristen William Tyler har producerat med ett lyhört öra och en varm hand. Med synnerligen fin kÀnsla för historiens krav och möjlighet har man tillsammans skapat en tidlös musik i modernt snitt. AtmosfÀren frÄn depressionens hÄrda tider blandas med cosmic rock och en handfull blues. Förutom Tylers egna fina gitarrspel har han hÀmtad medmusiker frÄn Nashville var sammanlagda CV slÄr det mesta. Vilket ocksÄ hörs. Skickligt och följsamt. KÀnslosamt och innovativt. Var sak pÄ sin plats. William Tyler pÄ gitarr och orgel, Chris Scruggs pÄ steelgitarr, bas och mandolin, Brian Kotzur pÄ trummor and Hoot Hester pÄ fiol.

Inledande ”All In Down And Out kommer frĂ„n Uncle Dave Macons repertoar. SĂ„nger om svunna tiders drömmar och verklighet blandas med sĂ„nger om kĂ€rlek, lust och hĂ„rt arbete, sĂ„nger ur sĂ„ngböcker frĂ„n bland annat Georgie Sea Island Singers och Olla Belle Reed. ”Let Me Lose” omfamnar friheten att vara pĂ„ drift och ”Star Girl” bĂ€rs fram av en smeksam pedalsteelgitarr. ”Raggy Levy” Ă€r precis sĂ„ raggigt skrovlig som titel sĂ€ger. SĂ„nger som Jake sĂ€kert hörde bland faderns samlingar av fĂ€ltinspelningar frĂ„n 1920-talet och framĂ„t. De flesta hĂ€mtade frĂ„n namn som vi idag knappast kĂ€nner till eller ens har hört. HĂ€mtade och förvaltade ur en fantastisk musikskatt som andra folklorister som George Mitchell and Art Rosenbaum letat fram och dokumenterat.

Jake sjunger med en grusig soulfylld sÄngröst, som har mycket vÀrme och inbyggd kÀrlek.

Jake Xerxes Fussell har spelat med bluesartister och dÀr lÀrt sig att hantera den traditionen. Bara för att Àven spelat i countryband för att vara sÀker pÄ sin sak. Detta Àr Jakes solodebut, men han har tidigare spelat in tillsammans med Rev. John Wilkins. Efter denna debut kan vi vara sÀkra pÄ att fÄ höra mer frÄn Jake Xerxes Fussell. Mellannamnet Xerxes fick han frÄn krukmakaren D.X. Gordy, om ni nu inte visste det.

Det hela utmynnar i personlig upptÀcktsresa i musikhistorien, en vandring bland intryck och toner som bÄde rÀcker och blir över. Vilket bara talar för att det kommer mer. NÄgot att se fram emot.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.