Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hutto, J. B. And His Hawks
Hawk Squat!
(Delmark Records)

Ännu en Ă„terutgivning av en av bluesens klassiker, hĂ€mtad frĂ„n Delmarks digra och fantastiskt vĂ€lljudande arkiv. Nu Ă€nnu bĂ€ttre och Ă€nnu mer. Ommastrad och med fylligare texthĂ€fte och ytterligare ett spĂ„r, plus alternativa tagningar, blir det en lyssnarhögtid i repris.

PÄ 1950-talet trÀffade J. B. Elmore James och blev starkt influerad av hans sÀtt att spela slidegitarr. Det intensivt eldiga slidespelet i kombination med Huttos mycket personliga sÄngstil gjorde honom lokalt populÀr pÄ Chicagos Sydsida. Men nÀr en arg kvinna tog hans gitarr och slog sönder den över sin mans huvud kom Hutto att gör ett lÀngre uppehÄll i sin musikerkarriÀr. NÀr han kom Äter pÄ mitten av 60-talet var det ocksÄ dags för att starta en skivkarriÀr.

Även Elmore James var en tydlig inspiratör kom Hutto under sin karriĂ€r att utveckla en egen personlig spelstil. En spelstil som kan upplevas som mer varierat bĂ„de i anslag, tempo och volym. Intensiteten Ă€r hög men Ă€ndĂ„ vĂ€ldigt kĂ€nslosamt nyanserad. Inte lika skickligt och sofistikerat som Elmore James, men ack sĂ„ effektivt.

Han hade dessutom en sÄngstil som passade alldeles utmÀrkt till gitarrspelet. Lite hög och deklamerande. Tuff och bestÀmd.

Det som kom att dokumenteras pÄ Huttos Delmarkdebut var den tuffa Chicagoblues som vanligtvis kunde höras nere pÄ TurnerŽs Blue Louge. Albumet kom till vid tre olika inspelningstillfÀllen och vid samtliga var pianisten Sunnyland Slim nÀrvarande. Och vid ett tillfÀlle bytte han ut pianot mot en orgel, vilket tillsammans med slidegitarrspelet ger en nÀstan utomjordisk kÀnsla.

HĂ€r fĂ„r vi klassiker som ”Hip Shakin®” och ”20 % Alchohol”, vilka tillsammans med övriga spĂ„r förde ”Hawk Squat!” in i The Blues FederationÂŽs Hall Of Fame i fjol. DĂ€r den nu finns tillsammans med tvĂ„ andra Delmarkfavoriter; Junior Wells ”Hoodoo Man Blues” och Magic Sams ”West Side Soul”.

J. B. Hutto kom att göra en mĂ€ngd inspelningar för mĂ„nga olika bolag fram till sin död 1983. Men ”Hawk Squat!” Ă€r den ojĂ€mförligt bĂ€sta av dessa. Ett givet köp för den bluesintresserade.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.