Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Blandade Artister
The Rise And Fall Of Paramount Records Volume 1 and Volume 2
(Third Man Record)

Historiskt, spektakulÀrt, enastÄende, mÀsterverk, sanslöst, tidsdokument, vingslag, epokgörande. Ja, staplar vi alla de superlativ som har sagts om dessa bÄda utgÄvor fyller vi ÀndÄ inte mer Àn botten pÄ de lÄdor som bÀr den musik som finns lagrad.

Det Àr ett mÀsterverk, men det Àr ocksÄ ett mÀsterverk dÀrför att det innehÄller sÄ mycket fantastisk musik. 1 600 lÄtar pÄ 12 album, eller i digital form om det Àr bÀttre lÀmpat.

SjÀlvklart finns hÀr en mÀngd artister som inte fick den uppmÀrksamhet som gjord dem kÀnda utanför en mindre krets varken nÀr det begav sig eller under Äterutgivningseran. Sedan finns dÀr de artister som bara sÄlde hyfsat men som ÀndÄ har gÄtt till historien som stilbildare och ikoner och sist, men inte minst, de artister som blev omhuldade stjÀrnor i sin tid och som genom de nÀstan 100 Är som har gÄtt sedan inspelningarna gjordes har vördats och vÄrdats för sina insatser.

Det hela började med att Fred Dennett Key startade Paramount Records i Grafton, Wisconsin 1910 som en underavdelning till Wisconsin Chair Company i Port Washington, Wisconsin, som byggde grammofonkabinett till Edison Records. 1917 började man ge ut skivor pĂ„ en egen etikett ”Paramount Records”. Och det skulle komma att bli en hel den genom Ă„ren.

Jack Whites Third Man Records och John Fahey Revenant Records Ă„terutgivningar Ă€r uppdelade i tvĂ„ volymer. Och dĂ„ talar vi verkligen om volym. 800 lĂ„tar i volym 1 som tĂ€cker Ă„ren 1917 till 1927 och 800 lĂ„tar i volym 2 som tĂ€cker 1928 till 1935. Under de första Ă„ren gavs det ut inspelningar av vita artister som framförde de för dagen populĂ€ra sĂ„nger. 1920 gav Okeh Records ut ”Crazy Blues” med Mamie Smith, som rĂ€knas som den första bluesplattan och som ocksĂ„ utgjorde starten för det som kom att kallas den ”klassiska bluesperioden”. Det var de Ă„r de det uteslutande spelades in kvinnliga artister som sjöng i jazz- eller vaudevilleband i de större stĂ€derna. MĂ€nnen och landsbygden skulle komma först senare. SĂ„ 1922 startade Paramount sin ”Race Records”-serie som riktade sig till den allt köpstarkare afrikansk-amerikanska befolkningen och gav ut plattor med bland annat Lucille Hegamin och Alberta Hunter.

Den afrikansk-amerikanske talangscouten J. Mayo Williams hade stor del i framgĂ„ngarna för Paramount. Han vidtalade artister och tog de till en studio för att spela in pĂ„ Paramount-etiketten och han hade sedan ansvar för att distribuera och sĂ€lja plattorna till afrikansk-amerikanska kunder, som sedan samlades vid sin vevgrammofon till helgen. 1926 tog han dock storsĂ€ljaren Blind Lemon Jefferson med sig och gick till konkurrenten Okeh Records. In klev istĂ€llet Charlie Patton och vi fick 1929 de 14 sĂ„nger som kom att bilda grunden till begreppet ”Father Of The Delta Blues”.

Depressionen 1931 slog hÄrt mot skivindustrin. Paramount slutade spela in 1932 och lade sedan ner verksamheten 1935. Men det blev ÀndÄ 18 fantastiska Är som producerade mÄnga av den amerikanska musikhistoriens frÀmsta inspelningar.

Dessa Paramountinspelningar har tvÄ stora betydelser. Den första Àr att de en gÄng i tiden visade hur Amerika faktiskt lÀt pÄ 20- och 30-talet och hur de banade vÀg för det afrikansk-amerikanska musikergardet att visa sin storhet. Den andra Àr att nÀr de nu Ätersamlats och sÄ vÀl paketerats har de öppnat upp för mÀnniskor att se och förstÄ arvet och den pÄverkan denna musik har haft pÄ ett par generationer mÀnniskor och musiker. Och kommer att ha under Ären framöver.

För vem kan inte bara hÄlla med, nÀr man fÄr de unga jazzgiganterna, de folkfriande vaudevilleartisterna, de besjÀlade countrybluesartisterna, de storröstade teater- och kabarédamerna, de stormande gospelhjÀltarna, de djupa DeltabluesstjÀrnorna och en hel mÀngd andra.

Som om detta inte skulle rÀcka, sÄ kommer det i portföljen Àven bilder, en bok och en encyklopedi med referenstext. Nu Àr det inte helt gratis dock. Varje volym drar ivÀg pÄ nÀstan 7 000 kronor. Men det Àr en musikskatt som egentligen inte har nÄgot pris. Bara ett stort vÀrde.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.