Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Traffic Sound
Yellow Sea Years
(Vampisoul)

Historien om Traffic Sound börjar i januari 1968.

Bröderna José och Freddy Rizo-Patrón bestämmer sig för att lämna livet som amatörmusiker. Tillsammans med fyra vänner bildar de Traffic Sound. Influenser kommer från nypressade importskivor som anländer till hemstaden Lima i Peru. Hendrix, Clapton, the Doors, Soft Machine; listan av dåtidens engelskspråkiga rock kan göras lång. Inspirationen gör tydliga avtryck på gruppens musik och Traffic Sound är en succé på hemmaplan.

Singel nummer ett släpps av skivbolaget MAG. Covern på Eric Burdon & The Animals »Sky Pilot« blir med sina utdragna sex minuter och 36 sekunder en hit i Peru. Ett album med den osannolika titeln »A Bailar Go Go« släpps ett tag senare. Alla låtar på skivan är covers.

Samtidigt: Militären avsätter Perus demokratiskt valda. En vänsterorienterad, anti-amerikansk diktatur påbörjas.

Traffic Sound skriver en låt, »Meshalina«, som ska ha hörts i varje gathörn i Lima och större delen av Peru. En revolution för en generation hävdas det i häftet till »Yellow Sea Years«. Snarare en komposition fylld av energi, men som saknar politiska budskap. Istället behandlas kemiska substanser, hallucinatoriska droger och självmord. Låten är relativt påträngande, jobbigt skramlig och nästan utan någon innovation. Om något är »Meshalina« en uppretad papegoja som upprepar allt den någonsin hört.

Men »Meshalina« medförde att Traffic Sound skärpte sig, blev kreativa, utvecklades.
De påföljande åren, fram till 1971 när gruppen splittras, är avsevärt bättre än det första.

Influenserna är inte längre endast från västvärlden. Visst finns den ordinära rocken och psykedeliska musiken fortfarande kvar som grund, men även hemlandet gör sig påmint. Carlos Santana spelar roll. Traffic Sound låter aningen annorlunda, bättre. De byter skivbolag till Sono Radio, växer sig större, turnerar utanför Peru.

Under denna tid – Traffic Sounds sista år tillsammans – skapar de musik med själ, musik som får mig att vilja dricka tequila på någon avlägsen strand. Musik som får mig att tänka på Los Lobos. Likheterna musikalisk är inte slående, men känslan finns där.

Undertiteln till »Yellow Sea Years« är »Peruvian psych-rock-soul 1968-1971«. En väl vald kategorisering, på både gott och ont.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.