Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
af Ugglas, Peder
Blue Departure
(Rootsy)

»Departure« är Peder af Ugglas femte soloskiva, den tredje på Rootsy. Den är precis lika bra som de tidigare. Vi känner också igen Peder af Ugglas uttrycksmedel. Han är en häxmästare på slide. Hans växling mellan tungt ödesmättade och fjäderlätt svävande slidepassager sätter sin prägel på musiken: från djupt rotad, handfast blues till ett lyriskt förtätat, eftertänksamt uttryck där han gärna vilar på den lätt vridna tonen.

Musiken är instrumental. Peder af Ugglas spelar de flesta instrumenten själv, men får också lyhörd backning av munspel och en rytmsektion i ett par spår.

Jag är mycket svag för alla aspekter av Peder af Ugglas musik. Hans första skiva, »Autumn Shuffle«, var också ett av de album där jag utan någon som helst tvekan satte det högsta betyget som skribent i en tidning där betyg skulle sättas.

Bluesen finns alltid närvarande som en grund i af Ugglas musik, och som en utgångspunkt, men det är när han tar några steg över den rotfasta formen och låter musiken forma en skörare uttryckskraft som resultatet blir allra bäst, allra mest suggestivt.

Men skönheten förstärks av kontrastverkan. Ingen del i af Ugglas musik kan tänkas bort. Allt formar en organiskt verkande helhet.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.