Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
ShoutinÂŽ Red
Introducing: ShoutinÂŽ Red
(Rootsy.nu)

Hör upp, gott folk!

Det har kommit en ny röst i etern.

Och inte vilken röst som helt. En röst som ackompanjeras av en gitarr som för oss lÄngt tillbaka i tiden. Till tiden för blues, folksÄnger och ballader som först sjöngs och spelades pÄ tidigt 1900-tal.

Vilken debut det har blivit!

ShoutinŽ Red spelar ett mycket fint fingerplockgitarrspel och sjunger med en svagt Àrrad, lite hög röst med en smakfull fyllighet. Det finns en sjÀlvsÀkerhet och stolthet i framtrÀdandet som skapar en kÀnsla av ödmjukt pÄtrÀngande tydlighet. En kÀnsla som sÀger: jag vet vad jag vill och jag vet vad jag kan, men det blir inget utan att du gillar det.

Och vi gillar det.

Det Àr inte helt lÀtt att ta sÄnger frÄn det förflutna. SÄnger frÄn kÀnda och okÀnda mÀstare. SÄnger som mÀnniskor i mÄnga fall har personliga relationer till. Det finns en inbyggd skepticism till detta handlande. Men det finns ocksÄ motsatsen. Lyckan att fÄ höra en ny tolkning, ett fint framförande och en bÀrare av traditioner, som tror pÄ traditioner som ett sÀtt att bygga liv.

SÄ Àr det hÀr.

Hur rĂ€tt blir det dĂ„ inte att inleda ett debutalbum med ”Crazy Blues”, den sĂ„ng som Mamie Smith spelade in 1920 och som rĂ€knas som den första bluesinspelnings som gavs ut. En epok startade dĂ„, och en ny startar nu. Och hĂ€r.

Annars Ă€r det blues, folksĂ„nger och ballader i den mer melodiösa och flytande stilen vi bjuds. Som Billy Birds ”Millman Blues” frĂ„n 1928, som bygger pĂ„ den traditionella historien om mjölnaren och hans malande som en sexuell metafor. Tom Dicksons ”Labor Blues” Ă€r ocksĂ„ frĂ„n 1928. Blind Teddy Darby spelade 1931 in ”Built Right On The Ground” men som John Miller vid sin inspelning en 40 Ă„r senare Ă€ndrade till ”I Never Cried”.

De mest kĂ€nda spĂ„ren Ă€r fyra. Den traditionella ”Hesitations Blues” som dök upp som en folksĂ„ng pĂ„ 1910-talet och som har spelats in av otaliga artister, Memphis Minnie och Kansas Joe McCoys ”When The Levee Breaks” som blev en gigantisk succĂ© för Led Zeppelin, Blind Willie McTell ”Statesboro Blues” som Allman Brothers gjorde odödlig och traditionella ”Frankie And Albert” som kanske frĂ€mst har Mississippi John Hurt som tolkare.

Just kombinationen av obskyra och vĂ€l kĂ€nda sĂ„nger Ă€r fint avvĂ€gd. DĂ€rför faller Ă€ven ”Geordie”, som Ă€r en Child ballad nummer 209 och ”I Look Down The Road And I Wonder” som Ă€r en gospel, som bland andra Sister Rosetta Tharpe har spelat in, vĂ€l pĂ„ plats.

SÄ, gott folk, det har kommit en ny röst i etern. Och det har kommit för att stanna. Var sÄ sÀker.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.