Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Keating, Annie
Make Believing
(Egen/HemifrÄn)

Hennes förra CD hade ett vattentorn som omslagsbild, ett sÄdant dÀr som vi brukar se i vÀsternfilmer eller i dokumentÀrer frÄn USA.

Inte ett svenskt stabilt tegelbyggt.

Nya plattan har ett nöjesfÀlt som omslagsbild.

Nej, inte ett svenskt, som sÄ ofta Àr inbÀddat i stadens tÀthet.

Utan ett USA-nöjesfÀlt, det dÀr som bara verkar utslÀngt pÄ öppen platt mark.

NÄ, jag antar, utan att veta, att vÀxer man upp i New York-stadsdelen Brooklyn Àr Coney Island en del av vardagen, bÄde för stora och smÄ. Coney Island var Disney-land innan Disney-land. En stor nöjespark, med Äkattraktioner, skÀggig dam, spunnet socker, oÀndlig sandstrand, nöjespaviljonger.

»Making Believing« Ă€r Annie Keatings sjĂ€tte CD, tyvĂ€rr som de föregĂ„ende sjĂ€lvfinansierad. Om Ă€n med visst fond- och insamlingsbidrag.

Om det kan man anse mycket, men det Àr vÀl inte tider för folkrock, eller vad det kallades i det tidiga 1960-talet.
För det Àr dÀr hon rör sig, Brooklyn-födda Annie Keating.

LÀtt elektrifierat, det vill sÀga förstÀrkt, en aning countrytwang, oftast mjuka melodier.

LÀser man pÄ om henne finns mÀngder av jÀmförelser, men de som drar till med John Prine, Emmylou Harris och Lucinda Williams, nej de Àr fel ute.

Möjligen Patty Larkin, Patty Griffith, det som kollega Bengt Eriksson kallar sÄngpoetissor.

Mest hör jag sjÀlv Suzanne Vega, Ätminstone i tonfallet, den tydliga fraseringen, budskapsblandningen av kallt och varmt.

Inledande »Coney Island« Ă€r just den barndomsvarma nöjessöndag vi alla vill minnas vi nĂ„gon gĂ„ng var med om, dĂ„ himlen var blĂ„ och ballongerna glada.

Det goda fortsÀtter, men ju fler spÄr vi hör ju nÀrmare den hotande mörka grÀnden kommer vi.

De tre avslutande spĂ„ren, »Lost girls«, »Still broken« och »If you want to fly« skulle kunna uppfattas som en triptyk, det kanske bara Ă€r att jag vill lyssna in en egen tolkning beroende pĂ„ egna omstĂ€ndigheter.

NÄgra av spÄren gör musikaliskt pÄ stÀllet marsch, lite buller för bullrets skull.

Oftast inleds varje spÄr med nÄgot som fÄr mig att tÀnka pÄ mountain music, men nÀr sÄng och lyrik kommer Àr nutiden pÄtaglig.

BÀsta spÄr?

Varför inte »Foxes«, med dess tĂ„grytm. Samt titelspĂ„ret.

Musikaliskt, arrangemangen?

Jo, ni har sett det mÄnga gÄnger pÄ tv, nÄgon dokumentÀr dÀr ett antal gubbar plus nÄgon kvinna sitter i ett café- och bokmiljö, med sakkunnig liten publik, och sÄ sjÀlvklart fÄr gitarr, banjo, fiol och vad det nu kan vara att lÄta som myten sÀger oss att det ska lÄta.

Plattan Àr intagen till Sverige av HemifrÄn, ett distributionsbolag drivet Àr Peter Holmstedt. En verksamhet nÀrmast filantropisk och med, antar jag, en filosofi som ligger bortom de stora bolagens.

Allt HemifrÄn tar in Àr inte bra, men Annie Keating ska ni ger er sjÀlva i uppdrag att lyssna pÄ.

Blir ni besvikna, skyll pÄ mina överord.

/Frank Östergren

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.