Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Staples, Pops
DonÂŽt Lose This
(Anti)

En fantastisk musikerkarriĂ€r avslutades i december 2000 nĂ€r Roebuck ”Pops” Staples gick bort. DĂ„ hade han sedan barnsben levt nĂ€ra bluesmusiker som Robert Johnson, Charlie Patton och Son House, som bodde och verkade i nĂ€rheten av Winona, Mississippi, dĂ€r Pops vĂ€xte upp. I unga Ă„r började han sjunga gospel och tog detta intresse med sig nĂ€r han flyttade till Chicago och blev medlem i The Trumpet Jubilees.

Barnen Cleotha, Pervis, Yvonne och Mavis föddes under andra halvan av 30-talet och de blev snart en sjungande gospelgrupp som fick allt större popularitet efter den officiella starten 1948. 1952 fick de sitt första skivkontrakt och spelade in gospelplattor, i mitten av 60-talet började en övergÄng till mer populÀrmusik och med kontraktet med Stax 1968 blev musiken allt mer soulfylld.

Under hela sin verksamma tid stred Pops med tvivlet om det var rÀtt att sjunga vÀrldsliga sÄnger. Men övertygades om, att de mÀnniskorÀttssÄnger som de framförde var precis det som Gud ville att de skulle göra för att föra ut budskapet. Men tvivlet fanns dÀr nog under hela Pops livstid, men framgÄngarna och barnens pÄverkan fick honom att fortsÀtta skapa fantastisk gospel, blues, soul och folkmusik.

Pops sjunger med en varm och tilltalande sÄngröst, omfamnande och ödmjuk lika vÀl som pÄstridig och övertygande.

Sedan spelade han ocksÄ gitarr med ett tremolo som genom Ären har kommit att förknippas med honom och blivit en signatur till Pops och The Staple Singers musik. En gitarrstil som han bar med sig Ànda in pÄ slutet, Àven om det berÀttas att han vid inspelningstillfÀllet ibland var sÄ trött att han inte orkade hÄlla i gitarren. Jeff Tweedy har försökt att Äterskapa det karakteristiska soundet dÀr det saknades.

Mavis gjorde sitt första soloalbum 1969 och Pops sitt 1992. 1998 arbetade han med ytterligare ett soloprojekt. Ett projekt som inte blev riktigt fÀrdigt. FörrÀn nu.

2014 kÀnde Mavis att tiden var mogen för att plocka fram banden och se vad man kunde göra med det som var inspelat. Sannolikt ocksÄ pÄverkad av det förtroende hon hade för Jeff Tweedy, som hon nu hade samarbetat sÄ lyckosamt med under ett antal Är.

Det visade sig att banden var av yppersta kvalitet, bÄde till musik och inspelningskvalitet. HÀr fanns sÄng och gitarr i nÀstan fÀrdigt format. Jeff separerade sÄngen och gitarren och lade sedan till det som behövdes i form av ytterligare gitarr, bas, keyboard, trummor, frÄn sonen Spencer, och bakgrundssÄng. Gjort med stor respekt för originalet och hur Pops vill att ha sin musik.

Det har dÀrför blivit en musik som mer gÄr tillbaka till det ursprungliga Staple Singers gospelsound Àn till de senare populÀrförknippade lÄtarna. Det var sÀkert sÄ hÀr Pops egentligen ville att hans musik skulle lÄta. SÄ mycket kÀnsla, sÄ mycket kÀrlek finns det hÀr att det skulle kunna fylla vilken katedral som helst.

Rösten Àr fortfarande varm och omfamnande, möjligen lite tröttare, men med bibehÄllen Àkta kÀnsla. Gitarren Àr precis lika stark och med ett tremolo som i fornstora dagar.

Även om orden ”donÂŽt lose this” var det Pops stolt sa till Mavis efter att han pĂ„ sitt livs slut lyssnat pĂ„ tagningarna i enskildhet. Men titel ”DonÂŽt Lose This” kan lika vĂ€l betyda att inte tappa tron, glĂ€djen, och viljan till förĂ€ndring.

SĂ„ngerna och arrangemangen Ă€r enkla och avskalade. PĂ„ ”The LadyÂŽs Letter” sjunger Pops, Mavis, Yvonne och Cleotha och det lĂ„ter precis som The Staple Singers i sina bĂ€sta stunder. PĂ„ ”Love On My Side” Ă€r det Mavis som sjunger medan övriga lĂ„tar har Pops som sĂ„ngare med Mavis som uppbackning.

Inledande ”Somebody Was Watching” har tunga trummor och drivs av Pops pĂ„trĂ€ngande sĂ„ng och döttrarnas harmonier. Margret Allisons ”Sweet Home” har Pops och Mavis tillsammans i all enkelhet. ”Better Home” Ă€r en gospel-countryhybrid som Staples först spelade in 1962 för albumet ”This Land”. Och sjĂ€lvklart finns ocksĂ„ ”Will The Circle Be Unbroken” med, den sĂ„ng som allra mest förknippas med The Staple Singers och som alltid fanns med pĂ„ deras konserter. Det var ocksĂ„ den sĂ„ng som familjen trĂ€nade in i starten pĂ„ sin karriĂ€r 1950. Det hela avslutas sedan med en liveversion av Bob Dylans ”Gotta Serve Somebody”.

VÀrmen, glöden och tron finns dÀr pÄ Pops Staples sista inspelningar. Nu femton Är efter inspelningen gjordes kommer de ut efter ett fint slutarbete av Mavis Staples och Jeff Tweedy. Och sÄ som det nu blev, sÄ kÀnns det mer som ett Staple Singers-album Àn som ett Pops Staples-album.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.