Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Harbeck, Jan & Walter Smith III
Variations in Blue
(Stunt)

Ordet »sömlös« har blivit en klyscha i musikkritiken. Men ord som blir klichéer blir det ofta för att de fångar upp något speciellt, något särpräglat som ger den verbala motsvarigheten till det musikaliska uttrycket. När jag lyssnar på »Variations in Blue« med tenoristerna Jan Harbeck och Walter Smith III tränger ordet »sömlös« oavbrutet på.

Jan Harbeck utökar sin ordinarie kvartett med Walter Smith III. De möts i standardlåtar och några original av Harbeck. Det är utpräglad stämningsmusik: återhållen, inga saxdueller, inga unisona arrangemang. I stället går de två tenoristerna in i varandras solon och spelar vidare mer än kommenterar eller interpunkterar.

Pianisten Henrik Gunde, trummisen Anders Holm och basisten Eske Norrelykke ger fint samstämd och lyhörd backning. Den melankoliska stämningen bestämmer musikens modus men utgör också en grund för nyansering och fördjupning av uttrycket, en sömlös sådan.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.