Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Presley, Angaleena
American Middle Class
(Slate Creek Records)

Vilka Ă€r medelklassen? Finns medelklassen? Och vem besjunger den i sĂ„ fall? I Sverige sĂ€gs det ju att vi inte har klasser lĂ€ngre, men i Amerika Ă€r medelklassen enligt författaren och journalisten Göran Rosenberg den enda klass som landet erkĂ€nner och hyllar. Samtidigt som den tvingas att springa allt snabbare för att hĂ„lla sin position mellan en ”alltmer förmögen överklass och en alltmer oförmögen underklass”. KĂ€nslan och de larmrapporter som sĂ€ger att den amerikanska medelklassen blir allt fattigare ger snarare bilden av en bortideologiserad arbetarklass.

Den bilden förstĂ€rks nĂ€r man lyssnar till Angaleena Presleys debutalbum ”American Middle Class” som lyckas uttrycka det sluttande plan som Rosenberg beskrev för mer Ă€n tio Ă„r sedan. Och den amerikanska drömmen allt mer svĂ„rfĂ„ngad för dem som likt Presley Ă€r coal-miners-daughter frĂ„n Beauty. Stoltheten och förtvivlan gĂ„r inte att ta miste pĂ„.

Tear this poor house down, when you know how to build it back.
Hammer and nail between your heart and your hometown. So you can carry this country on your back.


Det skulle kunna vara en amerikansk översĂ€ttning av Moa Martinssons ”Kvinnor och Ă€ppeltrĂ€d”. För man tĂ€nker mer pĂ„ Moa Ă€n pĂ„ sĂ€g, Camilla LĂ€ckberg, nĂ€r man hör Kentucky-födda Angaleena Presleys ”American middle class”.

Angaleena Presley bÀr sin historia och sina berÀttelser pÄ huden. SÄ vill hon i alla fall fÄ oss att tro. Och det gör vi. Hela vÀgen upp och ner lÀngs de kyrko- och snabbköpsgÄngarna som hon tecknar med skarp penna. I sina starkaste stunder Àr Presley en lÄtskrivare i hÀgnet under en av Loretta Lynns apeltrÀd.

Presley sjunger om det faktum att sÄ mÄnga, unga, gamla, dör i ett tyst missbruk av smÀrtstillande tabletter. Försöken att tysta smÀrtan följer med i de efterlevandes förnekelse av missbruket.

Presley sjunger om hederskulturen, levande dÀr som hÀr:

Knocked up, knocked up, shame shame i'mma gonna ruin my family name, here comes what granny's been dreadin’, a bellyful of baby and a shotgun wedding.

»American Middle Class« Ă€r en mycket stark debut av en singersongwriter som gjort sig kĂ€nd som en tredjedel av PistolAnnies. Det hĂ€r Ă€r starkare. Med en nĂ€rvaro som stundtals fĂ„r mig att tĂ€nka pĂ„ Jason Isbell och Matraca Berg.

'cause if it ain't gettin' better it's gettin' worse
somewhere between a blessing and a curse.

/Magnus ÖstnĂ€s

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.