Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Eriksen, Daniel
Moonshine Hymns
(Pzydeco Records)

Daniel Eriksens skivkarriĂ€r startade 2006 med albumet ”Ya Ya”. Sent 2014 var det dags för det tredje, ”Moonshine Hymns”. Moonshine Hymns kan betyda tvĂ„ saker. Antingen sĂ„nger som sjungs i mĂ„nens sken eller sĂ„nger som sjungs under inflytande av sprit tillverkad och sĂ„ld under de mörka timmarna av dygnet. Oberoende av vilket Ă€r det i Daniels egna ord ”old school Delta style gospel boogie” som bjuds. Det betyder en repertoar av sĂ„nger som kan hĂ€rledas till de gamla mĂ€starna av gospel blues. Hit för vi bland andra Blind Willie Johnson, Mississippi Fred McDowell, Son House, Charlie Patton och Reverend Gary Davis. Åtta av de tretton spĂ„ren Ă€r ocksĂ„ hĂ€mtade frĂ„n den traditionella sĂ„ngboken medan fem Ă€r egna kompositioner av Daniel, som i sin form och innehĂ„ll Ă€r den gamla förebilderna lika.

Daniel menar att gospelbluesens texter tycks mörkare och mer desperata Àn vanliga blueslÄtar. Som om de var mer blues Àn bluesen sjÀlvt. NedrÀkningen har börjat. DÀrför handlar mÄnga sÄnger ocksÄ om ond brÄd död, mördare, desperata mÀn utan hopp, fyllbultar, tjuvar och andra fördömda mÀnniskor som inte har nÄgonstans att vÀnda sig.

Med detta som bakgrund kan vi konstatera att Daniel Eriksen har lyckats mycket bra med att föra över intentioner till verklighet. Han spelar ett bĂ„de mjukt följsamt och ett kraftfullt attackerande gitarrspel. Sliden dominerar sjĂ€lvklart och bidrar med ett hĂ€rligt glid. Bara för att visa pĂ„ vikten av vilken gitarr han spelar pĂ„ finns de namngivna med tillverkningsĂ„r efter varje spĂ„r. Imponerande, fast jag har svĂ„rt att höra skillnad. Det handlar mer om hanteringen. Jag har en kĂ€nsla av att Daniel kan hantera vilken gitarr som helst och ge den ett magiskt liv. Stig Sjöström kompar pĂ„ trummor pĂ„ de flesta av spĂ„ren. Det enkla kompet byts enbart ut i den vaudevillelika ”Jesus Met The Woman At The Well”, dĂ€r bĂ„de blĂ„s och kör finns med.

Med de gamla mĂ€starna i lyssnarminnet kĂ€nns Daniel Eriksens tolkningar som starka och kraftfullt fyllda med egen energi och kunskap. Inte minst i gitarrspelet. Även lite annorlunda arrangemang, som strĂ„ke pĂ„ basen i avslutande ”NobodyÂŽs Fault But Mine” eller duetten med Elly i ”See That My Grave Is Kept Clean”, kĂ€nns positivt.

En fin utgÄva frÄn Daniel Eriksen.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.