Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bibb, Eric, Möller, Ale & Reiersrud, Knut
Blues Detour
(Sally Wiola/Playground)

Det Àr vÀl det hÀr man kallar ett trekungamöte. Eric Bibb legendarisk folkbluesartist, Ale Möller vÀrldsmusikgeni och Knut Reiersrud gitarrvirtuos möts pÄ scenen för en gemensam konsert. Ett gemensamt statement.

Jag tror att det Àr ganska enkelt för tre sÄ skickliga musiker att strÄla samman och göra nÄgot tillsammans. Jag har en kÀnsla av att all eventuell hybris kring sin egen person och sin egen förmÄga pÄ nÄgot sÀtt har avtaget efter mÄnga Är pÄ scen och turné för att lÄta möjligheten att fÄ spela med vÀnner och gÀster fÄ ta överhand. SÄ kÀnns det i detta fall.

”Blues Detour” bjuder pĂ„ en hel del traditionella sĂ„nger i nya arrangemang och en del egna kompositioner. OcksĂ„ i nya arrangemang. Eric och Knut kanske inte skiljer sig Ă„t sĂ„ mycket med gitarren och sĂ„ngen som huvudinstrument. Det Ă€r snarare Ale som tillför nĂ„got nytt till sĂ„ngerna med menadola, trumpet, skalmeja och flöjt.

Det de tre kungarna ocksĂ„ har gjort, Ă€r att tillföra skandinaviska, grekiska och orientaliska inslag i sĂ„ngerna. Till exempel har Johnny Otis ”Willie And The Hand Jive” har fĂ„tt en orientalisk touch.

Knut Ă€r som bĂ€st nĂ€r han fĂ„r ta sig an sin favorit Tommy Johnson och ”Bye Bye Blues”. Lysande 12-takters Deltablues. Tillsammans med Ale gör han ”Buckride” till en labyrint av norska folkdansmelodier. Erics ”Flood Water” fĂ„r en ny form med Ales trumpet. Snyggt samarbete.

KvĂ€llens förestĂ€llning och trekungarmöte avslutas med Eric Bibbs klassiker ”Needed Time”, som han en gĂ„ng lĂ€rde sig av Taj Mahal. HĂ€r har dock tillkommit bĂ„de flöjt och en bit av Louis Armstrongs ”Wonderful World”. Publiken stora jubel och ihĂ„llande klapp hör vi i en annan Eric Bibbklassiker ”DonÂŽt Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down”.

”Blues Detour” har pĂ„ alla sĂ€tt bidragit till att detta inte ska ske.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.