Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lewis, Jerry Lee
Rock & Roll Time
(Vanguard)

Det Àr 57 Är sedan Jerry Lee Lewis klev in pÄ SUN-studion i Memphis för att visa Sam Phillips, studioÀgaren och skivproducenten, hur man spelar rock 'n' roll pÄ piano och dessutom sjunger lÄtarna med en total inlevelse.

Jerry Lee blev en av de allra största rockstjÀrnorna. Han tryckte gasen i botten och levde livet i ett rasande tempo, speciellt nÀr det gÀllde whisky och brudar och mycket annat som stjÀrnorna bjöds pÄ. Han hade nÄgra lÄtar pÄ sÀljlistan och hÄvade in dollar i flera mÄnader, men han hamnade ocksÄ i skandaler, som gjorde att hans namn ströks hos konsertarrangörerna och fick radiostationerna att plocka bort hans singlar frÄn spellistorna. Under flera Är var Jerry Lee hÀnvisad till tredje klassens barer ute pÄ vischan och ingen trodde han skulle komma tillbaka.

Men det gjorde han. Dock inte som rockstjÀrna. Jerry Lee hade tyckt om country sedan han var liten grabb hemma i Ferriday, Louisiana. Och nÀr producenten Jerry Kennedy fick veta detta, föreslog han en satsning pÄ Jerry Lee som countryartist, och nÀr han dessutom jobbade fram ett helt nytt sound, dÀr pianot fick en lika skarp roll som Jerry Lees röst, var man framme vid början pÄ en ny karriÀr: Jerry Lee blev ett tungt namn pÄ countrymarknaden.

Sedan dess har Jerry Lee slÀppt nya plattor med jÀmna mellanrum, med musik som Àr bÄde rock och country och han turnerar sÄ ofta han kan i bÄde USA och Europa.

Han Àr den som har levt hÄrdare Àn nÄgon annan, men han Àr ocksÄ den ende sanne rockŽnŽrollern som Àr kvar och kan göra en trovÀrdig show. Och han har en repertoar dÀr det finns bÄde klassiker frÄn rockeran och okÀnda lÄtar som lÄter som om de var skrivna av honom sjÀlv och berÀttar om hans egna erfarenheter.

Men Jerry Lee skriver inga lÄtar, han fÄr lÄtar eller tar lÄtar och han gör dem till sina. Jag vet ingen annan musiker som kan bygga upp en repertoar som passar artisten frÄn början till slut. Alla lÄtar han framför under en konsert fÄr han att hÀnga ihop.

Det Ă€r samma sak med hans plattor. LĂ„tarna bygger upp varandra och bildar en enhet. PĂ„ hans allra senaste CD, »Rock & Roll Time«, blandas medmusikanter och bakgrundssĂ„ngare i olika uppstĂ€llningar. Men de bĂ„da producenterna Jim Keltner och Steve Bing ger Jerry Lee det svĂ€ngrum han vill ha,

HÀr finns lÄtar av t ex Dylan, Chuck Berry, Kris Kristofferson och Jimmy Rodgers. Och de lÄter förstÄs som Jerry Lee-lÄtar. HÀr finns musikanter som Keith Richards, Ronnie Wood, Kenny Lovelace, Jim Keltner och Nils Lofgren. Alla lÄter som om de alltid har spelat med Jerry Lee. SjÀlv spelar han förresten gitarr i tvÄ lÄtar och pianot Àr tyst. Det lÄter ÀndÄ som det ska.

Han spelade in sin första platta 1957. Nu, runt 80, Ă€r han fortfarande spĂ€nnande. Vill man veta mera om honom, sĂ„ har det skrivits fler böcker Ă€n man orkar lĂ€sa. Men den senaste Ă€r skriven av den amerikanske professorn Rick Bragg, som pĂ„ 500 sidor i »Jerry Lee Lewis. His Own Story« berĂ€ttar det mesta. Det Ă€r fascinerande lĂ€sning och boken placerar Jerry Lee dĂ€r han hör hemma. Högst uppe bland de musiker som blir legender innan de dör. Det finns inte mĂ„nga. Jerry Lee Ă€r en av dem.

Han hör ocksĂ„ till de artister som Ă€r mĂ„n om sin publik. Jag har sjĂ€lv prövat. För ett par Ă„r sedan spelade Jerry Lee pĂ„ KB i Malmö och jag hade lyckats trĂ€nga mig Ă€nda fram till scenen. Han satt vid en flygel och han fanns sĂ„ gott som inom rĂ€ckhĂ„ll. NĂ€r en lĂ„t var slut kollade han sin publik med ett ögonkast eller en svepande blick. Vid ett tillfĂ€lle fick jag direkt ögonkontakt. Och nĂ€r jag sĂ„g att han sĂ„g mig, formade jag hĂ€nderna till en strut runt munnen och ropade till honom titeln pĂ„ en av hans countryhits frĂ„n 70-talet: »Middle Age Crazy«!!! Jag sĂ„g att han hörde och sĂ„g hur han slog an ackordet som öppnade lĂ„ten jag ville höra.

Han spelade den. PĂ„ direkten.

Och nÀr lÄten var slut kollade han om jag var nöjd.

Jag gjorde tummen upp.

/Rune HĂ€ger

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.