Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Smoky Babe
Way Back In The Country Blues
(Arhoolie)

Sugen pÄ lite countryblues?

Att lyssna pÄ en artist som du kanske inte har hört sÄ mycket av tidigare?

DĂ„ kan Smoky Babe vara ett alternativ.

Smoky Babe, alias Robert Brown, föddes i den legendomspunna orten Itta Bena, Mississippi 1927. VÀxte upp omgiven av skog och musik i ett plantageomrÄde som röjdes i mitten av 1800-talet. Den stÄende kombinationen av Deltablues, Louisianablues, gospel och lite snabbare dansmusik var det som gÀllde. SÄ Àven för Smoky Babe.

Dr Harry Oster, som verkade pĂ„ Louisiana Sate University, tog sin bandspelare och reste runt för att leta musiker att spela in för sitt forskningsprojekt, och sitt skivbolag. 1960 och 1961 hĂ€lsade han pĂ„ hos Smoky Babe och spelade in ett stort antal sĂ„nger. 28 av dessa kom ut pĂ„ tre album pĂ„ Folk-Lyric, Storyville och Bluesville under tidigt 60-tal, nĂ€r ”the Blues Revival” gick som en landsomfattande sökmotor över gamla och nya bluesartister.

Sen hÀnde inte mer.

Robert Ätergick till sitt plantagearbete och helgens musicerande fram till sin död i mitten pÄ 70-talet. Han skulle inte komma att, som mÄnga andra, fÄngas upp av coffeeshops, universitetsaulor och bluesfestivaler. Trots att han var bra nog att platsa dÀr.

1970 lĂ€mnade Harry Oster skivbranschen för att enbart koncentrera sig pĂ„ sin undervisning och sĂ„lde alla sina inspelningar till Chris Strachwitz pĂ„ Arhoolie Records. 2001 dog Harry och hans hustru skickade alla kartonger som fanns kvar till Chris. NĂ€r Chris startade ett projekt med att göra en samlingsplatta av Ă€ldre Oster-inspelningar upptĂ€ckte han att det fattades sĂ„nger som han hört tidigare. En ny kontakt med Osters fru, och en vecka senare kom ytterligare bandkartonger. Och dĂ€r fanns plötsligt de inspelningar av Smoky Babe som nu finns utgivna hĂ€r som ”the Lost Dr. Oster Recordings”.

För att vara nĂ€stan helt okĂ€nd och lite dokumenterad Ă€r Smoky Babe en riktigt bra countrybluesartist med ett fint gitarrspel, bra sĂ„ngröst och varierat utbud av sĂ„nger. Traditionell Deltablues med sĂ„nger om arbetet pĂ„ plantagen och om arbetsledarna, lite snabbare boogielĂ„tar, en slĂ€ng slidegitarrspel och snutt gospelinfluenser. En hel del gitarrspel och sĂ„ngstrofer kĂ€nner vi igen frĂ„n tidigare, men det Ă€r bara Robert Johnsons ”Terraplane Blues” som inte har fĂ„tt Robert Browns namn som kompositör.

SÄ, om du Àr sugen pÄ lite countryblues frÄn en artist som du kanske inte har hört tidigare, dÄ kan Smoky Babe vara ett alternativ.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.