Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jonas, Karen
Oklahoma Lottery
(www.karenjonasmusic.com)

Karen Jonas från Fredericksburg, Virginia debuterar med en av årets hittills bästa countryskivor, eller americana för den som räds countrystämpeln.

Musiken pendlar mellan lågmält uppgivna ballader som »Thinkin’ of You Again« och trotsigare sånger som »White Trash Romance« och outlawsången »Suicide Sal«, där vi hör den kvinnliga medbrottslingens röst: en Bonnie Parker, en Caril Ann Fugate.

Karen Jonas ligger gärna en bit ner i registret, sjunger eftertänksamt och lite dröjande, för att plötsligt klättra uppåt och intensifiera uttrycket. Variationen i det vokala utspelet ligger fint i fas med vändningarna i sånglyriken, precis som kompet.

Rytmsektionen med Claude Arthur och Brian Barbre är också dröjande, gärna lite torr i tonen där Barbres trummor ger Claude Arthurs akustiska rymd en tydligare materialitet i läcker kontrastverkan.

Bandet rymmer också några suveräna pickers, Jay Starling på lap steel och den flyhänte Tim Bray som pilsnabbt växlar från en James Burton-artad blurrighet (fast tjockare i tonen) till stilren western swing-picking och bluesmättade melodisolon.

Ljudbilden är lyhört integrerad. Karen Jonas vilar gärna på orden, medan musikerna tassar runt hennes röst. Så glider något av instrumenten in i sången eller kommenterar den, och plötsligt höjs tempot och musiken briserar i en förtätad och komprimerad uttryckskraft.

Även lyriken är en integrerad del i den täta helheten. Den tolkar countryns arketypiska underklasserfarenhet (dagligt slit för alltför låg lön, men också drömmen om storvinsten, den kuschades sista hopp). Men Karen Jonas tolkar också kärlekens eviga irrgångar på ett kongenialt sätt, och även banditmytologin får sitt.

»Oklahoma Lottery« är inte bara en av årets hittills bästa skivor, det är också en av de mest övertygande debuter jag hört på många år. Köp den enklast direkt från Karen Jonas hemsida.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.