Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Brynildsen, Hege
Till Harry
(Rootsy.nu)

Kanske var det sÄ att stunden var den rÀtta.

En kvÀll i vÀntan, en kvÀll med ett sinne som drog mot noll.

Ett konstaterande att en tid var över.

Den kvÀllen lyssnade jag Hege Brynildsens andra platta, med en titel som hyllar hennes morfar.

NÀr jag hördes hennes minnen av morfar kom jag att minnas min egen morfar, hur han pÄ söndagar tog pÄ sig en ren blÄblus, söndagskepsen och sÄ fick jag följa med honom pÄ en utfÀrd.

Den var inte lÄng, kanske 500 meter bara.

DÀr satt vi invid en stor klippa pÄ ett litet berg och sÄg ut över fiskehamnen och tittade pÄ alla bilar pÄ söndagsfÀrd. Sommartid var det extra spÀnnande, dÄ kom bilar som inte hade det gotlÀndska I:et, utan A och AA och annat.

Den tiden Àr lÀnge sedan flyktad, gÄrden dÀr fattigbönder levde Àr idag i en rik knös Àgo, dÀr kor och fÄr betade och hÀsten Blenda stod stilla, dÀr Àr i dag golfbana.

Nu Àr ocksÄ en senare livsdel pÄ vÀg att avslutas, de sista pinalerna flyttas ut ur en lÀgenhet som var i över 40 Är ett nav. NÀr den dörren stÀngs, ja dÄ mÄste jag hyra mig boende om jag vill besöka min ö.

Allt detta, just dÄ kommer Hege Brynildsen till mig.

Mycket lÀnge sedan var det som musik gav mig sÄdan tröst, ja tro och glÀdje.

Hege Brynildsens kÀnslotexter Àr som korta dagboksanteckningar. Personliga, gjorde i nÀst intill hast.

Hon berör alla vardagens kÀnslor, det dÀr om lycka, lÀngtan, livsfilosofi och ja, hon pekar ut vÀgen. Du mÄste gÄ vidare, sörj inte det som varit, du Àr du och du förtjÀnar en framtid.

Vid lyssnade kommer jag pÄ mig flera gÄnger att tycka att det dÀr Àr ett nödrim, hÀr vet jag vad nÀsta ord blir.

Men hennes ordbyggande Àr sÄ skickligt, dÀr man kan tro att hÀr Àr vÀgs Ànde tar hon av pÄ en okÀnd stig.

Rootsy-recensenten Bengt Eriksson brukar tala om sÄngpoetissa. Ett ord jag aldrig tyckt om, aldrig förstÄtt.

FörrÀn nu.

Förklarar jag hur jag förstÄr ger jag mig in i nÄgot som bara blir ordtrassel, för till skillnad frÄn Hege Brynildsen kan jag inte med medkÀnsla uttrycka det sjÀlvklara.

Bengt Eriksson skulle sÀkert ocksÄ dra en referens till Turid.

Och varför inte?

Jag finner ocksÄ Barbro Hörberg och - hÄll i er - ett sÀtt att förhÄlla sig till texten som Thory Bernards.

Ty i musiken, i arrangemangets lĂ„gmĂ€ldhet finns en ton mellan nordisk vemodig folkmusik och »Vildanden«. Dan Andersson skymtar förbi, eller snarare hur Gunde Johansson tonsatte hans dikter.

Ett spĂ„r pĂ„ plattan Ă€r en tolkning, nĂ€mligen »Flickan i Havanna«. Den har fĂ„tt en dov inramning, borta Ă€r det klĂ€mkĂ€cka, aldrig tror jag att Ă„tminstone jag sĂ„ tydligt förstĂ„tt att flickan i Havanna Ă€r prostituerad.

Efter egen förmÄga har jag försökt beskriva den lÄgmÀlda musiken. I ett par spÄr spritter det till, i en yster logdans i hillbilly-klÀdsel.

Den Àr signerad Fats Kaplin, som om jag lÀst rÀtt Hege Brynildsen samarbetat med tidigare.

Arrangör och producent Ă€r Göran Grini, som ocksĂ„ spelar flertalet instrument. De andra musikerna Ă€r Omar Östli, Magnus Bauer Hansen, Tor Hauge, Lars-Ivar Borg. Tillsammans med Fats Kaplin spelar de med och mot, de hörs, de hörs nĂ€stan inte. Men de finns dĂ€r och ger lyssnades upplevelse total.

Rootsys recensent Magnus Eriksson skrev om Hege Brynildsens debutplatta att enda negativa var att den var för kort i tid.

Jag instÀmmer om denna.

Att lyssna pÄ en hel CD och göra det koncentrerat, det Àr förmÄga jag mist. Tills nu.

/Frank Östergren

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.