Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Samuelson, Cina
Roots & Memories
(CCM)

Svensk country gör inte mycket vÀsen av sig.

Eller Àr det jag som inte Àr tillrÀckligt alert. Det kanske finns massor av stÀllen som lockar med levande countrymusik vecka ut och vecka in utan att jag har fÄtt nys om det. Det kanske spelas country landet runt just nu pÄ pubar, i danslador och i det som för hette folkparker. Men i sÄ fall borde den svenska countryn kanske behöva nÄgon kunnig PR-mÀnniska, som vet hur man gör för att fÄ mer publicitet, mer spelningar i radio och mer TV-tid. Omöjligt? Nja, bara om man inte gör nÄgot.

Jag goofade (ja, googlade alltsĂ„) pĂ„ »svensk country« och fick upp en lista med band som jag aldrig har hört talas om. En lĂ„ng anonym lista alltsĂ„. Och man kunde lĂ€sa om en countryfestival i Vemdalen nu i augusti 2014. Vemdalen ligger i HĂ€rjedalen och Ă€r Sveriges tredje största skidort... Ja, det kanske var vĂ€rt ett besök, vad vet jag? Jag har aldrig sett en countryartist pĂ„ skidor. Inte mitt i sommaren i alla fall. Och jag begriper inte hur man har resonerat nĂ€r man lĂ€gger en sĂ„ smal festival som en countryfestival i ödemarken.

Nu minns jag plötsligt att det har gjorts bra countryprogram pÄ svensk TV.

Jill Johnsson!

LÄt henne fÄ komma tillbaka och ge henne fria hÀnder! Det vore ett sÀtt att fÄ mer snurr pÄ den svenska countrybranschen, som trots allt existerar.

Jag fick förresten hÀromdagen tag i en fÀrsk CD med en tjej som heter Cina Samuelson. Hon har sjungit country som soloartist sedan Är 2000 och dessförinnan var hon med i ett band, Freetown Highway, som vann nÄgot som heter Country SM 1988.

Jag blev lika paff nÀr jag hörde plattan första gÄngen, som Jill blev nÀr hon fick höra en uteliggare i Nashville som heter Doug.

PĂ„ CD:n »Roots & Memories« gör Cina och sju musikanter egna versioner av gamla fina middle of the road-lĂ„tar som hon hörde redan som barn. Och att hon hĂ„ller högsta klass i den hĂ€r genren, det bevisas av att hon har fĂ„tt nĂ„gra amerikanska tungviktare att stĂ€lla upp som duettpartner. De 13 spĂ„ren Ă€r inspelade live i Nilento Studio i Göteborg och sen har duetterna fullbordats bl a i Austin, Texas, dĂ€r Dale Watson ger »Take Me« den rĂ€tta kĂ€nslan.

Om svensk country kan lÄta sÄ hÀr bra, Àr det en skandal att den hÀr musiken Àr sÄ anonym som den Àr. SjÀlv ser jag mig som en lyssnare med intresse av all sorts rootmusik, inte minst country. Och dÀrför blir jag synnerligen irriterad över att jag inte kÀnner till ett enda namn pÄ en lista med genrens bÀsta svenska band.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.