Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Petty, Tom
Hypnotic Eye
(Reprise/Warner)

Tom Petty & The Heartbreakers gör en helomvändning. Efter den friska stagnationsprotesten med fyra år gamla »Mojo« tittar bandet nu långt i backspegeln för att med nya »Hypnotic Eye« ta sig tillbaka till den rappa treminutersrock som en gång satte det på kartan.

Inget fel i det förstås, få grupper behärskar den basala rockmusiken med en sådan bekymmerslös effektivitet som The Heartbreakers. Tråkigt bara att den här, trots fina förutsättningar inte behagar mynna ut i något verkligt beständigt.

Av det ruskigt starka bluesrockband som på »Mojo« producerade slitstarka kompositioner finns för all del allt kvar. Hantverket är strålande kompetent, i stadigt och balanserat musicerande där Mike Campbells utmärkta gitarr tillåts fortsatt stort spelrum. Men bandets insatser agerar också mest en tunn fernissa till ett svajande och betänkligt oinspirerat komponerande.

Här finns fina undantag, som den enligt standardformulär formulerade men träffsäkra »Red River« och den luftiga bluesen »Full Grown Boy«. Det är rustika kompositioner som viskar om den höga lägstanivån på albumföregångaren, men som samtidigt blottlägger bristerna i Tom Pettys svagaste album sedan det tjugosju år gamla och lika rakrockande »Let Me Up (I’ve Had Enough)«.

/Mark Andersson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.