Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Parton, Dolly
Blue smoke
(Sony Masterworks)

Dolly Parton är inte bara en historieberättare i egen rätt, hon har också en suverän förmåga att göra andras historier till sina egna. För några år sedan spelade hon in »Stairway to Heaven«, som om hon var den första som hade förstått den andliga dimensionen i sången. Och på nya skivan »Blue smoke« gör hon en cover av Dylans »Don’t Think Twice« som är i nivå med Steve Youngs cover från »No Place to Fall«. Hon drar upp tempot men låter också sången studsa fram med lätt elegans.

Just den lätta studsen är något av Dolly Partons signum. I sånger som »Home« och titelspåret sveper hon med musiker och lyssnare i lustfylld rörelse, medan en klassiker som »Banks of the Ohio« är mer dröjande. Dolly Parton inleder a cappella, en sorgmodig fiol kommer in, sedan Bryan Suttons akustiska gitarr och sången lyfter långsamt.

Hela skivan speglar integritet och respekt för materialet, och den smakfulla blandningen av elektriska och akustiska instrument ger perfekt inramning för Dolly Partons röst.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.