Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Original Five, The
Greetings from Möllevången
(Rootsy.nu)

Vad är nu detta? Ett bluegrassband från Malmö som är så bra att de utan problem kunnat hoppa in i »Oh Brother, Where Art Thou Two«! Ändå utan att vara plågsamt autentiska, med ett modernt sväng, anslag och egen identitet.

Eller smarta surdegshipsters från Möllan som hoppat på bluegrasståget (så fullt är det ju inte förstås..)? Nej, skönt avslappnade spelemän som jobbat sig dit de är genom flera hundra spelningar, vissa upp till fem timmar långa!

Historien börjar sommaren 2010 på anrika fiket/dansbanan (läs honkytonksyltan) Far I Hatten djupt inne i Malmö Folkets Park som då precis dragits igång i ny regi.

Jag låter ståbasisten, sångaren och låtskrivaren DAN ENGLUND berätta:

- Jag hade stämt träff med JOHAN BANDLING MELIN (gitarr & sång). Han spelade country/americana sen många år med Anders Thorén (i Southern Union). Jag hade en bluegrasstrio med JONAS SVAHN (gitarr & sång) och MARTIN LANDHAMMAR (banjo).

- Vi slog samman de två gängen och det började som ett jam i irländsk stil. Ett gäng grabbar runt ett bord.

- Vi lyckades övertala Patrik som drev stället att vi skulle bli husband och spela varje onsdag.

- Snart spelade vi 4-5 timmar varje gång och byggde upp en rejäl repertoar. Alla gillar att spela och några öl på det så kunde vi helt enkelt inte sluta!

- Efter hand började vi smyga in egna låtar.
Våren 2012 släppte man en självbetitlad EP med sex låtar, alla utom en egenkomponerade.

- Först var det avsett som en demo för att få gig, men vi tänkte att vi lika gärna kunde göra ett genomarbetat skivsläpp.

Anders Thorén flyttade ut på landet och lämnade gruppen. JOHAN MALMBERG (fiol & sång) och OLA PERSSON (mandolin) tillkom. DANIEL OLSSON på dobro tillkom ännu senare och ja, The Original Five är sju stycken..

- Vi spelade varje onsdag på Far I Hatten tills det gick i konkurs i augusti 2012.*

- Då började vi spela på Grand varannan vecka tills de också konkade i augusti 2013.*

- Vet inte om det är vi som för otur med oss!

- Sen började vi spela på mer blandade ställen, kändes lagom att ta steget då. Dessutom började vi repa en gång i veckan.

- Innan på Far I Hatten så kom nån med nya låtar och vi började jamma och fick ihop dem på plats framför publiken.

- Det var en bra skola för ett bluegrassband att köra i skarpt läge och spela ihop sig så många timmar inför publik. Det är tack vare de åren som vi är så samspelta nu.

I november 2012 fick The Original Five ett helt uppslag i Sydsvenska Dagbladet för sin »Noble Tour«.

- Johan B-M och jag hade precis varit i Nashville på internationella bluegrassfestivalen IBMA.

- Idén kläcktes på ett hotellrum efter att vi gått runt på spelställen längs Lower Broadway där många artister spelar några timmar på ett ställe och sen fortsätter vidare till nästa.

- Var detta möjligt att göra i Malmö och vilken gata skulle vi välja?

Valet föll på extremt oglamorösa Nobelvägen.

- Vi gick runt och frågade och alla var positiva.

- Vi höll på över två helger och fem-sex entimmes-spelningar. Vi utnyttjade repertoaren vi byggt upp och spelade inte en enda låt två gånger!

På så sätt förgyllde The Original Five bodegor & pizzerior som Nobes, Rex och Sugar Ditch med sin Noble Tour.

- Det är ingen stor genre så man får göra vad man kan för att få lite uppmärksamhet!

En liknande idé genomfördes 8:e februari i år då man spelade på sju skiv- och musikaffärer i Malmö. Ett akustiskt gig i timmen!

»Greetings From Möllevången« spelades in förra våren (i Studio Möllan såklart) och mixades under sommaren. Sen började man leta skivbolag.

- De första vi frågade var Rootsy. Ligger ju väldigt nära till hands med tanke på all bra musik som släpps där.

Rootsy tackade ja och man tänker osökt på Nick Lowes humoristiskt inställsamma »I Love My Label (and my label got high hopes in me)«.

Hur väljer man då låtar till en skiva när man har så omfattande repertoar?

- Det är 50/50 eget/andras material vilket är normalt för bluegrass-skivor.

- Vi tog de egna låtarna som funkade bäst, helt enkelt.

- Sen skulle jag inte vilja kalla de andra för »covers«, det är folktradition. Försökte att inte välja de mest uttjatade och dessutom tillföra något eget.

Två av dessa sånger tillhör ursprungligen andra genrer. Först och främst Lemonheads »(I've lied about being) The Outdoor Type« i en helt underbar version.

- Om man kollar amerikanska bluegrassband är det mycket jakt & fiske, men vi kommer från Möllevången så det blev en slags programförklaring.

- Vi är inga »outdoor types«. Längre ut i naturen än till Far I Hatten tar vi oss ogärna!

Den andra låten är Richard Thompsons brittiska folklåt »Beeswing«.

- Men eftersom vårt favoritbluegrassband Del McCoury haft framgång med Thompsons »1952 Vincent Black Lightning« är »Beeswing« vår hommage till båda dessa artister som vi gillar mycket.

Själv tycker jag att Dan Englunds låtar står sig mycket bra i jämförelse med »folktraditionhalvan«.
Inledande svängiga »Gone, Gone«, vackert bitterljuva »Tidewater Stream«, ännu mer bitterljuva upptempolåten »Waiting For Your Call« och avslutande »Wish I Could Hold«.

- Det som är lite ovanligt i Sverige är att göra en modern bluegrass-skiva med traditionella rötter. Det kan ofta bli lite väl autentiskt retroinriktat.

- Vi tänkte till i låtvalet och försökte att välja sånger som inte handlar om att vi är från Tennessee!

- Vi sticker inte under stol med att vi är från Möllan (även om bandets medlemmar har rötter i Kallinge, Karlskrona, Oskarshamn, Osby, Nässjö, Växjö & Våxtorp).

- »Ballongomslaget« är inte så vackert men nåt som syns och har anknytning till området. Det första man ser när man kliver av citytunneltåget vid Triangeln är ballongförbudskylten! **

Hur ser då framtiden ut för The Original Five?

- Närmast skall vi till holländska festivalen European World of Bluegrass. Kul att visa upp sig där tillsammans med 30-40 andra band.

- Sen har vi Korrö folkmusikfestival, Grenna bluegrassfestival och senare Malmöfestivalen och Söderslätts countryfestival. Dessutom skall vi spela på Halmstads Slott med Jills Veranda-favoriten Doug Seegers! Det blev utsålt så nu har de lagt till en matinéföreställning.

- Vi planerar att spela in en ny skiva i höst och ha den ute på våren 2015.

Låtmaterial är inget problem.

- Vi kan göra ett par skivor imorgon!

Måste också nämna att The Original Five släppt en vinylsingel tillsammans med imponerande Skilla-sångerskan Nina Christensson. Hennes »You Don't Want Nobody« och Don Gibsons »Sweet Dreams«.

- Vi är stora i Malmö. Nu jobbar vi på resten av världen och vi började med Blekinge!

* Far I Hatten och Grand drivs nu i ny regi.

** Ballongförbudskyltarna är på riktigt. Stigande ballonger som fastnat i kontaktledningar har orsakat strömavbrott i Citytunneln. Sorry kids!

/Urban Henriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.