Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Johnson, Wilko & Roger Daltrey
Going Back Home
(Hip-O Records)

Ibland Àr det nödvÀndigt att stanna upp en stund och reflektera över tillvaron. För egen del vet jag sÀllan vad det Àr som triggar igÄng dessa stunder av reflektion, grubbel, tvivel eller i bÀsta fall insikt. NÄgonting trÀnger plötsligt igenom vardagens rutiner och berör. Föga anade jag att en cd Är 2014 med Wilco Johnson och Roger Daltrey skulle vara en utlösande faktor.

De har varsin solid plats i rockhistorien. Det vet ni redan. Johnson var gitarrist i Dr Feelgood och Daltrey sÄngare i The Who. Samarbeten mellan legendariska musiker Àr dock lÄngt ifrÄn nÄgon garanti för ett lyckat resultat. SjÀlva idén Àr ofta bÀttre i teorin Àn i praktiken. Samtidigt prÀglas projektet oundvikligen av Johnsons hÀlsotillstÄnd. Han diagnostiserades med obotlig cancer i bukspottskörteln i början av 2013. Jag Àr pÄ förhand tveksam till konceptet och aningen obekvÀm inför omstÀndigheterna.

Johnson och Daltrey trÀffades pÄ en musikgala 2010 och fann varandra direkt. Mest förstjusta var de över det faktum att bÄda ansÄg att Johnny Kidd and the Pirates hade varit en kraftig influens för deras respektive band nÀr de inledde sina karriÀrer.

NĂ€r jag spelar cdÂŽn första gĂ„ngen reagerar jag direkt pĂ„ energin i gitarrspelet och eftertrycket i sĂ„ngen. De gör tio Wilco Johnson-lĂ„tar. I inledande Dr Feelgood-klassikern “Going back home”, som Johnson skrev tillsammans med Mick Green, gitarrist i Johnny Kidd and the Pirates under nĂ„gra Ă„r, mullrar Daltrey fram the första raderna:

I wanna live the way I like
Sleep all the morning, go and get my fun at night
Things ainÂŽt like that here


Min oro för trötthet eller brist pĂ„ engagemang Ă€r som bortblĂ„st efter nĂ„gra stavelser. De följer upp med ”Ice on the motorway”, ”I keep it to myself” och en engagerad version av Bob Dylans ”Can you please crawl out your window”. Det Ă€r lĂ„tar fulla av liv och energi framförda med integritet, personlighet, erfarenhet och timing.

Nej, det Ă€r varken originellt eller nyskapande. Bara simpel rockÂŽnÂŽroll med gitarr, bas och trummor, spetsat med piano och munspel. De behöver inte uppfinna hjulet pĂ„ nytt nĂ€r de ska ta sig nĂ„gonstans. De har ingenting att bevisa. I lĂ„tar som ”Some kind of hero”, ”Sneaking suspicion”, ”Keep it out of sight”, ”EverybodyÂŽs got a gun” och “All through the night” Ă€r referenserna tydliga till Graham Parker, John Hiatt och The Inmates. Det vill sĂ€ga omvĂ€nda referenser. Wilco Johnsons gitarr och Roger Daltreys sĂ„ng har sannolikt influerat dem alla.

Jag hamnar dock i grubbel över livets Àndlighet. Det Àr vÀl sjÀlva fan att det ska vara sÄ. Den tuffa, rytmiska elgitarren gör efter ett par genomlyssningar att jag fÄr blinka bort fukt ur ögonvrÄrna. Det Àr bara enkel rockmusik frÄn tvÄ till synes enkla mÀn. För att de tycker att det Àr roligt. För att det betyder nÄgot för dem. NÀr den tjocka damen sjunger pÄ den allra sista versen, dÄ önskar vi nog alla att vi gör det vi Àlskar mest av allt.

Hur som helst Àr det en riktigt bra skiva. FrÄn ett för mig lite överraskande hÄll.

/Mattias Syrén

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.