Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Young, Neil
A Letter Home
(Third Man Records/Warner/Reprise)

Sällan en nostalgisk bakåtsträvare, alltid notoriskt egensinnig är Neil Young omisskännligt Youngsk på nya »A Letter Home«. Albumet – inspelat direkt till vinyl i Jack Whites med Young nästan jämngamla Voice-O-Graph – kan med viss ansträngning betraktas som en logisk uppföljare till två år gamla Crazy Horse-given Americana.

Skillnaden är att det arkaiska grävandet i den amerikanska musikhistorien här får stryka på foten till förmån för ett mer personligt urval av låtar, skrivna av för artisten någorlunda samtida kollegor.

Bäst ljuder en svajig tolkning av Phil Ochs »Changes«, The Everly Brothers »I Wonder If I Care As Much«, Gordon Lightfoots tämligen storartade »If You Could Read My Mind«, Willie Nelsons »Crazy« och Bert Janschs »Needle of Death«. Det är en fin samling sånger, som lika barskrapat framförda som omsorgsfullt utvalda gömmer ledtrådar till den unge Neil Youngs mottaglighet gentemot sin musikaliska omgivning, men som också med önskvärd tydlighet lyfter till ljuset Youngs egen särart i relation till sin samtid.

Den primitiva inspelningsmetoden smittar förstås av sig på ljudbilden i ett närmast gimmick-artat sprakande och knastrande. Men det som vid en första anblick ter sig vara ett tämligen paradoxalt val av teknik för den notoriske audiofilen Neil Young förefaller i slutändan alltjämt tämligen logisk.

Ljudet av ögonblicket, det som artisten med en närmast manisk övertygelse jagar bortom digitalteknik och traditionella ljudformat, är här nämligen infångat och omsorgsfullt bevarat. Det låter inte nödvändigtvis bra, men det speglar en konsekvent hållning i ett konstnärskap som stundtals glänser med svåröverträffad relevans, stundtals genererar bagatellartade verk med lekfullhet och upptäcktslystnad som ledord. »A Letter Home« svär sig till de sistnämnda, men rymmer också mer känslomässig och självbiografiskt utlämnande substans än vad ytskrapet initialt skvallrar om.

Tidigare publicerad på Benshi.se

/Mark Andersson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.