Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Young, Neil
A Letter Home
(Third Man Records/Warner/Reprise)

SĂ€llan en nostalgisk bakĂ„tstrĂ€vare, alltid notoriskt egensinnig Ă€r Neil Young omisskĂ€nnligt Youngsk pĂ„ nya »A Letter Home«. Albumet – inspelat direkt till vinyl i Jack Whites med Young nĂ€stan jĂ€mngamla Voice-O-Graph – kan med viss anstrĂ€ngning betraktas som en logisk uppföljare till tvĂ„ Ă„r gamla Crazy Horse-given Americana.

Skillnaden Àr att det arkaiska grÀvandet i den amerikanska musikhistorien hÀr fÄr stryka pÄ foten till förmÄn för ett mer personligt urval av lÄtar, skrivna av för artisten nÄgorlunda samtida kollegor.

BĂ€st ljuder en svajig tolkning av Phil Ochs »Changes«, The Everly Brothers »I Wonder If I Care As Much«, Gordon Lightfoots tĂ€mligen storartade »If You Could Read My Mind«, Willie Nelsons »Crazy« och Bert Janschs »Needle of Death«. Det Ă€r en fin samling sĂ„nger, som lika barskrapat framförda som omsorgsfullt utvalda gömmer ledtrĂ„dar till den unge Neil Youngs mottaglighet gentemot sin musikaliska omgivning, men som ocksĂ„ med önskvĂ€rd tydlighet lyfter till ljuset Youngs egen sĂ€rart i relation till sin samtid.

Den primitiva inspelningsmetoden smittar förstÄs av sig pÄ ljudbilden i ett nÀrmast gimmick-artat sprakande och knastrande. Men det som vid en första anblick ter sig vara ett tÀmligen paradoxalt val av teknik för den notoriske audiofilen Neil Young förefaller i slutÀndan alltjÀmt tÀmligen logisk.

Ljudet av ögonblicket, det som artisten med en nĂ€rmast manisk övertygelse jagar bortom digitalteknik och traditionella ljudformat, Ă€r hĂ€r nĂ€mligen infĂ„ngat och omsorgsfullt bevarat. Det lĂ„ter inte nödvĂ€ndigtvis bra, men det speglar en konsekvent hĂ„llning i ett konstnĂ€rskap som stundtals glĂ€nser med svĂ„rövertrĂ€ffad relevans, stundtals genererar bagatellartade verk med lekfullhet och upptĂ€cktslystnad som ledord. »A Letter Home« svĂ€r sig till de sistnĂ€mnda, men rymmer ocksĂ„ mer kĂ€nslomĂ€ssig och sjĂ€lvbiografiskt utlĂ€mnande substans Ă€n vad ytskrapet initialt skvallrar om.

Tidigare publicerad pÄ Benshi.se

/Mark Andersson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.