Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
War On Drugs, The
Lost In The Dream
(Secretly Canadian)

För det allra mesta hör jag tÀmligen omgÄende om det som spelas tilltalar mig eller inte. Det Àr med andra ord sÀllan jag behöver övertygas om en skivas eventuella förtrÀfflighet. Tycker jag inte om det jag hör direkt kommer jag med största sannolikhet inte att gilla det lÀngre fram heller. Kortsynt kan tyckas, med det Àr sÄ jag fungerar.

Än mer sĂ€llan gör jag helomvĂ€ndningar, men i fallet The War On Drugs har jag gjort en 180-graderssvĂ€ng. Mitt första intryck av »Lost In The Dream« var att skivan bestod av ett enda ostrukturerat, trĂ„kigt mĂ€ssande.

Jag hade ÀndÄ tre anledningar till att ifrÄgasÀtta mitt omdöme och dÀrmed ge War On Drugs ytterligare spelningar. Det var de pÄlitliga kamraterna L-Ps, Oscars och Pubrocks-Staffans grÀnslösa entusiasm som gjorde mig intresserad att försöka förstÄ vad de hörde som inte jag kunde höra. Inte ens verkade vara i nÀrheten av att höra.

MĂ„ste erkĂ€nna att jag kĂ€nde direkt aversion inför tanken att behöva spela »Lost In The Dream« rakt igenom ytterligare ett antal gĂ„nger. Det dök till och med upp associationer om hur jag som 8-9 Ă„ring satt ensam kvar i skolbespisningen och vĂ€grade Ă€ta de förhatliga fiskbullarna, men inte fick lĂ€mna bordet förrĂ€n tallriken var tom.

NÄvÀl, man skall inte vara sÀmre Àn att man kan Àndra sig. Hur det gick till har jag inget bra svar pÄ, men The War On Drugs tog över min skivspelare.

I skivrummet stod plötsligt Steve Hillage, Nick Saloman, Bob Dylan och förde ett lÄgmÀlt samtal med Bruce Springsteen och Mark Knopfler. Ombedda att göra nÄgot tillsammans, men ovilliga att kompromissa, gavs de nÀrvarande full konstnÀrlig frihet.

Med lager pÄ lager av gitarrer, syntar, trummor (bÄde Àkta och maskinella), bas, piano, orgel, blÄsinstrument och lap steel byggdes en rörande vacker och drömsk ljudbild upp. PÄ samma gÄng oigenomtrÀnglig som en jÀrnridÄ och transparent som ett luftslott.

Adam Granduciel, War On Drugs frontfigur, Ă€r mannen som tycks kunna förena det bĂ€sta hos personerna ovan och vars musik bĂ„de Ă€r lika konsekvent som Dylans ovilja att ge vĂ€gledning till sin lyrik och motsĂ€gelsefull som olikheterna mellan bröderna Joe och Frank Roberts i Springsteens »Highway Patrolman«.

Hursomhelst, nog med svammel. War On Drugs »Lost In The Dreams« Ă€r ett mĂ€rkvĂ€rdigt stort och vackert verk (ja, ni hör hur jag lĂ„ter) och det var lĂ€nge sedan jag blev sĂ„ bergtagen av en skiva.

/Per magnusson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.