Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Crowell, Rodney
Tarpaper Sky
(New West)

Det trodde jag aldrig. Men nu har Rodney Crowell gjort en skiva som jag faktiskt helt oreserverat gillar. Nya skivan Tarpaper Sky Àr tveklöst hans bÀsta nÄgonsin. Egentligen Àr det inte sÄ stor skillnad pÄ denna skiva och de nÀrmast föregÄende. Men hÀr Àr allt liksom snÀppet bÀttre och för mig gör det vÀldigt stor skillnad. Detta Àr ocksÄ en ljus och vacker skiva utan det mörker och den dysterhet som annars ofta har prÀglat Rodneys produktion pÄ 2000-talet. Skivan genomsyras av en kÀrleksfull ton och en mogen mans eftertanke.

Mitt förhĂ„llande till Rodney Crowell har tidigare varit mycket anstrĂ€ngt. Jag har aldrig förstĂ„tt mig pĂ„ hans pĂ„stĂ„dda storhet och det beror nog till stor del beror pĂ„ att jag fick sĂ€msta tĂ€nkbara introduktion till hans musik. Ett dĂ„ligt första intryck kan bli förödande. Den första skivan jag lyssnade pĂ„ med honom var hans andra LP frĂ„n 1980, den ovanligt rockorienterade och riktigt bleka ”What Will The Neighbours Think”. För mig förblev Rodney dĂ€rför lĂ€nge en rejĂ€lt överskattad singer-songwriter. Hans kommersiella storhetsperiod i slutet av Ă„ttiotalet med framförallt skivan ”Diamonds & Dirt” gjorde inte mycket för att Ă€ndra den bilden hos mig. NĂ„gon enstaka lĂ„t kunde jag vĂ€l uppskatta men mycket mer var det inte. Rodney Ă€r en artist som enligt min mening aldrig hittade rĂ€tt balans mellan rock och country eller mellan kommersiella krav och konstnĂ€rlig integritet.

Sedan kom den obligatoriska Ă„terkomsten under 2000-talet. Med ”The Houston Kid” (2001) och uppföljaren ”Fate’s Right Hand” (2003) blev Rodney sĂ„ oerhört hyllad av kritikerna att jag Ă„ter tvingades lyssna. Men jag förblev tveksam. Visst var dĂ€r en hel del riktigt bra lĂ„tar pĂ„ plattorna men jag stördes fortfarande av ett pretantiöst anslag kombinerat med en i mina öron allt för slĂ€tstruken rockproduktion. För mig framstod Rodney pĂ„ dessa skivor lite som en Steve Earle utan dennes bett och risktagande. Jag vet att det Ă€r ett pĂ„ tok för hĂ„rt omdöme, men det var sĂ„ jag kĂ€nde.

Spiken i kistan trodde jag kom förra Ă„ret nĂ€r Emmylou och Rodney sĂ„ slĂ€ppte den till största delen sanslöst trĂ„kiga och oinspirerade duettplattan ”Old Yellow Moon” som blev obegripligt hyllad.

Men trots detta har jag nu under nĂ„gra veckors tid lyssnat pĂ„ Rodney Crowells nya skiva ”Tarpaper Sky”. Det Ă€r en skiva som jag tycker om och som vuxit för varje genomlyssning. Äntligen Ă€r Rodney avslappnad utan att bli slĂ€tstruken. Han Ă€r ambitiös utan att bli pretantiös. Och Ă€ntligen har han fĂ„tt en produktion och en ljudbild som Ă€r mjuk och tilltalande. Musikerna bestĂ„r av gamla medarbetare, vĂ€nner och studiorĂ€var i Nashville. HĂ€r finns ocksĂ„ en mycket fin variation med allt frĂ„n cajun-doftande ”Fever on the Bayou” till finstĂ€mda ballader (”God I’m Missing You”) och riviga och roliga rockabillyspĂ„r (”Frankie Please”) eller mer bredbent amerikana-rock som i öppningsspĂ„ret ”The Long Journey Home”. Men hĂ€r finns ocksĂ„ de dĂ€r speciella och personliga lĂ„tarna som behövs för att lyfta helheten. Jag tĂ€nker dĂ„ pĂ„ spĂ„r som den fina duetten ”Famous Last Words of a Fool in Love”, den helt underbara hyllningen till Guy Clark i ”The Flyboy and the Kid” och den avslutande ”Oh What a Beautiful World” dĂ€r Rodney Ă„teranvĂ€nder John Denvers gamla slagdĂ€nga ”Take Me Back Country Roads”. Det lĂ„ter som en dĂ„lig idĂ© men det funkar faktiskt. Det Ă€r bra helt enkelt. Mycket bra till och med.

P.S Men sen kan man ju inte komma ifrĂ„n att precis allt i den tjusiga balladen ”I Wouldn’t Be Me Without You” egentligen Ă€r en skamlös stöld frĂ„n Billy Joe Shaver. Men ska man stjĂ€la ska man ju förvisso ha den goda smaken att stjĂ€la frĂ„n de allra bĂ€sta. D.S

/Roger Jönsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.