Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Basko Believes
IdiotÂŽs Hill
(Rootsy.nu)

Inbjuden av Mckenzie Smith och Joey McClellan frĂ„n Midlake knackade Johan Örjansson sönder spargrisen och for över till Denton i Texas för att spela in sin femte soloskiva. Det Ă€r bara att gratulera till denna all-in-satsning frĂ„n denna oerhört begĂ„vade lĂ„tskrivare och sĂ„ngare, för nĂ€r vi summerar skivĂ„ret 2014 kommer Basko Believes Idiot's Hill att finnas med pĂ„ Ă„tskilliga topp-tio-listor.

Det kĂ€nns redan i inledande hymnen In A Glade, toppad med Jesse Chandlers tvĂ€rflöjt, att Johan Örjansson har hittat hem. Skivans genomgĂ„ende starka melodier hanteras med stor en klangmĂ€ssig lekfullhet. En begĂ„vad samling musiker frĂ„n Midlake, The Polyphonic Spree och Israel Nash Grikpa har hjĂ€lp Johan Örjansson att materialisera sina idĂ©er och det Ă€r en skiva att Ă„tervĂ€nda till för att hitta nya saker i, och dĂ„ inte bara för att njuta Eric Swansons pedalsteel-spel.

Swanson Àr en av tvÄ frÄn Israels Nash Gripkas band och Idiot's Hill har del i det drömmande landskap som Nash Gripka lade ut pÄ Rain Plans frÄn förra Äret. Skivorna skiljer sig naturligtvis Ät pÄ flera punkter Àn de liknar varandra, och en av dem Àr att Basko Believes oerhört fint utmejslade soulpop-melodier kommer att spelas pÄ radion, allt annat vore ett misslyckande för mediet som media.

Med sin amerikanska resa gĂ„r Johan Örjansson fram med stormsteg. Att han har potential att ta detta lĂ„ngt och lĂ€ngre, dĂ€rom rĂ„der ingen tvekan. Trots det kapitulerar jag med omedelbar verkan och kommer ut som en Basko-believer. Att sedan hela skivans visuella formgivning Ă€r en fulltrĂ€ff Ă€r ju inget som stĂ„r i vĂ€gen. Stiligt!

/Magnus ÖstnĂ€s

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.