Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Faitelson, Dalia
As the World Sleeps
(Tunecore)

Kan en röst vara svalt passionerad? Det svala och det passionerade Ă€r vĂ€l varandras motsatser? ÄndĂ„ kommer de orden för mig varje gĂ„ng jag hör Dalia Faitelson, pĂ„ skiva eller live.

Dalia Faitelson har en lÀtt beslöjad altröst. Den Àr vacker, flexibel och uttrycksfull, men det Àr ocksÄ som om den vÀrnar en hemlighet, som om den sluter sig kring ett kÀnslomÀssigt centrum som gÀckar, som vi inte fullt ut kan nagla fast. Kalla det gÀrna en musikens mystik.

Likt mystikern nĂ€rmar sig det outsĂ€gliga i en innerlig sammansmĂ€ltning, finns det ocksĂ„ ett extatiskt moment i Dalia Faitelsons sĂ„ng – alltsĂ„ den extas som uppstĂ„r i sammansmĂ€ltningen av skilda horisonter, mellan det djupt subjektiva och nĂ„got annat. Och dĂ€r fĂ„r det svala bĂ„de en innerlig och passionerad ton, som i ett möte av motsatser dĂ€r en ny helhet skapas. Kalla det gĂ€rna en musikens alkemi.

»As the World Sleeps« kallar Dalia Faitelson sin nya skiva. En av sÄngerna bÀr titeln »Scars of Silence«. Den kunde Àven hetat »Stars of Silence«. SÄ formar det personliga en inre förbindelse med det eteriska.

Dalia Faitelsons nya skiva Àr ett utprÀglat »mood album«. Den tolkar nattliga stÀmningar: kÀrleksmöten men ocksÄ mer solitÀra kÀnslor, dÀr de folktomma gatorna ger en yttre bild för tillstÄndet. Thommy Anderssons arrangemang för en strÄkkvartett understryker kÀnslan av övergivenhet, bÄde i det yttre och det inte, medan Gunnar Halles torra trumpettoner ger uttrycket kontur och accenter.

I Danmark beskrivs Dalia Faitelsons musik med orden »world jazz«. Men blandningen av intryck och instrument Àr aldrig splitrad. TvÀrtom infogas allt i en djupt personlig ram: koran och trumpeten, strÄkkvartetten och basklarinetten söker och kompletterar varandra precis som musikens och röstens skilda kÀnslolÀgen.

PÄ Dalia Faitelsons nya skiva hör vi musiker som basisten Thommy Andersson, slagverkarna Lisbeth Diers och Ayi Salomon, blÄsarna Halle och Anders Banke. Dalia Faitelson har arbetat med flera av dem pÄ tidigare skivor, och de förenas i absolut samförstÄnd. »As the World Sleeps« Àr i alla avseenden ett utsökt album. Den som inte tidigare har lyssnat pÄ Dalia Faitelson har allt att vinna pÄ att söka sig bakÄt i hennes fina katalog.

»As the World Sleeps« finns endast utgiven digitalt.

/Magnus Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.