Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Stoney Spring
Right On Heliotrope
(Western Seeds)

Det hÀr Àr altcountrybandet I See Hawks In L.A. i förklÀdnad. Den som förvÀntar sig att fÄ igenkÀnnbar musik blir besviken. Det hÀr Àr rock av helt annan kaliber.

Drivande bakom Stoney Spring Ă€r bandets trumslagare Anthony Lacques, som ocksĂ„ förmedlar nĂ„gon form av dystopisk anarki i de sĂ„ngtexter han har snickrat ihop till debutplattan ”Right On Heliotrope”. Fotot pĂ„ 500 N Heliotrope Drive, som skymtar pĂ„ konvolutets baksida, Ă€r taget i korsningen av Rosewood Ave i vĂ€stra Los Angeles. Hela plattan fungerar som en karta av Los Angeles, en bĂ„de geografisk, social och kulturell karta över en stad som stĂ„r inför stora utmaningar i en vĂ€rld dĂ€r vi gĂ„r desperata tider till mötes.

Anthony Lacques Àr utrustad med en stark vÀrldsradar dÀr cynism och ledsamhet kombineras med humoristiska utmaningar. Precis vad som behövs för att beskriva mordet pÄ vÄr nuvarande civilisation. Han Àr besatt av kartor, Los Angeles geografi, rockmusikhistoria, institutionell idioti, vÀxtriket och dataindustrins nedbrytande funktion.

Det hela inleds med ”New Blood” som innehĂ„ller Anthonys meddelande att det Ă€r dags att analysera hans uppkastningar. I den pĂ„följande ”Jobs” Ă€r det Steve Jobs som inte ska anklagas för det han har gjort med vĂ„ra sinnen och kroppar. Vi fĂ„r ge oss sjĂ€lva skulden för att vi har gjort detta till en livsstil. Jobs hĂ€nger ocksĂ„ upp och ner försedd med djĂ€vulens röda ögon i konstverket ”Class of ÂŽ75” av Jennifer Cline som pryder omslagets framsida.

Förutom piano, trummande, gitarr och bas frÄn Anthony har han ocksÄ med sig bandkompisarna Paul Lacques pÄ gitarr och lap steel, Rob Waller med sin mjuka baritonsÄng och dessutom pÄ bas Jimi Hawes med ett förflutet i Sly and the Family Stone.

Anthony Lacques musik byggs pĂ„ lika delar vĂ€stkustpsykedelia, Neil Youngs 70-tal, Captain Beefheart, ett stĂ€nk David Bowie och, sjĂ€lvklart, lite I See Hawks In L.A. ”Class of ÂŽ74” och ”ThatÂŽs Not An Ice Cream Truck, ThatÂŽs God” Ă€r instrumentallĂ„tar med en kĂ€nsla av jazzig lounge, ”Stick Shift” Ă€r en negativ framtidsvision av Los Angeles med Anthony pĂ„ sĂ„ng, ”Class ofÂŽ75” en tragisk kĂ€rlekshistoria likavĂ€l som en narkotikahistoria och ”I Got A Map” om förĂ€nderliga geografiska och sjĂ€lsliga kartor.

Stoney Spring skiljer sig frÄn I See Hawks In L.A.s mer ökenlika altcrounty genom en mer altrockig urban utformning. En strukturerad rörlighet ger ett annorlunda sound Àven om Pauls vÀlkÀnda röst skapar ett skenbart lugn. Anthony visar att han Àr mer Àn bra trummis med ett genomgÄende fint pianospel. Det hÀr Àr musik frÄn den amerikanska vÀstkusten som skalar lager av lager frÄn historiens samla nedfall av musik och historia. Ihopsamlat till en kritisk och bitvis ostrukturerad helhet i musik och text. Bitvis aggressiv och bitvis tillbakalutad, men aldrig otydlig.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.