Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
McCalla, Leyla
Vari-colored songs. A tribute to Langston Hughes
(Dixiefrog)

Leyla McCalla har ett dovt, kort och torrt anslag nÀr hon spelar, oavsett om hon plockar upp cellon, banjon eller gitarren. Hennes sÄng gÄr i samma tonlÀge, ÄterhÄllsamt, dovt och torrt.

Jag har spelat den hĂ€r cdÂŽn hemma vid ett par tillfĂ€llen och nĂ„gon gĂ„ng i bilen utan att ha blivit det minsta berörd. Sedan har den blivit liggande. Tills för en vecka sedan nĂ€r jag petade i den i cd-spelaren efter midnatt i ett alldeles tyst och mörkt hus. Utan förvarning kommer det dova, torra krypande in under huden. Plötsligt sjunger McCalla om liv, kĂ€rlek och död och berĂ€ttar indirekt historier om Haiti, New Orleans, afrikan-amerikaners kamp i USA för lika villkor i samhĂ€llet i början av 1900-talet och hur ”jazz-poetry” bidrog till den kampen i en rörelse som kallades ”Harlem renaissance” i 1920-talets New York. Det Ă€r mĂ€rkligt med musik.

McCalla föddes i New York med förĂ€ldrar som invandrat frĂ„n Haiti. Hon bodde tvĂ„ Ă„r i Ghana som tonĂ„ring, Ă„tervĂ€nde till New York och studerade ”cello performance” pĂ„ New York University. Efter avslutade studier tog hon sin cello och flyttade till New Orleans för att spela BachÂŽs cellosviter som gatumusikant i stadens klassiska omrĂ„de ”French Quarter”.

Hon turnerade med bandet Carolina Chocolate Drops under 2012 och medverkade pĂ„ deras cd ”Leaving Eden” frĂ„n samma Ă„r. ”Vari-colored songs” Ă€r hennes debut i eget namn.

CdŽn innehÄller Ätta av McCalla tonsatta dikter av den amerikanske poeten och författaren Langston Hughes, fem traditionella sÄnger med ursprung frÄn Haiti och New Orleans och en egenskriven lÄt. Rhiannon Giddens och Hubby Jenkins (Carolina Chocolate Drops), Tom Pryor (Black Lillies), Don Vappie, Matt Rhody och Luke Winslow King gÀstar pÄ olika lÄtar.

Langston Hughes bodde i New York, reste en del, bland annat till Haiti och Ă€lskade jazz- och bluesmusik. Det Ă€r lĂ€tt att förstĂ„ McCallas intresse för Hughes. I sina dikter portrĂ€tterade han den svarta arbetarklassen utifrĂ„n stolthet, glĂ€dje och musik och ifrĂ„gasatte samhĂ€llets stereotyper, normer och sociala orĂ€ttvisor i förhĂ„llandet mellan svarta och vita. Han blev en central gestalt i en vĂ€xande kulturell rörelse, ofta kallad ”Harlem renaissance”, som vĂ€rnade om att stĂ€rka afrikan-amerikanernas sjĂ€lvbild och stolthet för sitt ursprung. En av hans mest kĂ€nda dikter och tillika namnet pĂ„ hans första diktsamling ”The Weary Blues” (1923) finns ocksĂ„ pĂ„ cd, inspelad av Hughes tillsammans med Charles Mingus och Leonard Feather (1959).

I ”Heart of gold” skriver han:

I wonder why red clayÂŽs so red
And Georgia skies so blue
I wonder why itÂŽs yes to me
But yes sir, sir, to you


”Lonely house” handlar om ensamhet och utanförskap och i ”Too blue” funderar textens huvudperson pĂ„ att ta livet av sig, men konstaterar torrt att han/hon Ă€r för lĂ„g (too blue) för att orka leta rĂ€tt pĂ„ kulan som behövs till pistolen. Kanske kĂ€nner Leyla McCalla igen sig i bluesens blĂ„ fĂ€rg. Hennes enda egna lĂ„t pĂ„ cdÂŽn, ”When I can see the valley”, inleds med raderna:

Well IÂŽm praying
Because I am scared
That my time
Is coming soon
And I pray
Because I fearš
That IÂŽve got too much to lose


McCalla gör inte mycket vÀsen av sig. Det Àr stora ord med smÄ medel. Hon krÀver en viss koncentration, nÀrvaro och kanske Àven lite bakgrund och fördjupning av er som lyssnare. Som tack för besvÀret fÄr ni historia, poesi, mÀnsklig vÀrme, kamp för rÀttvisa och djupt blÄ kÀnslor att
inspireras och fascineras av.

/Mattias Syrén

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.