Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Bäddat för trubbel
Inte Varit Så Tuff / Less På Att Vara Förbannad
(Total Punk)

Då jag för många år sedan fick frågan om jag tror på Gud var mitt svar, då som nu, nej. Följdfrågan om jag inte tror på något, besvarade jag med att jag tror på den offentliga sektorn. Och det gör jag fortfarande.

Vad har det med Bäddat För Trubbel att göra? Egentligen kanske inte mer än att ilskan i a-sidans »Inte Varit Så Tuff« kan leda till b-sidans, »Less På Att Vara Förbannad«, frustration.

Själv är jag synnerligen trött på att ständigt bli just förbannad. Kan helt enkelt inte acceptera den rådande avreglerade tillvaron som ger marknadskrafterna fritt spelrum. Skolor går i konkurs, järnvägen håller på att spåra ur, gamla får duscha en gång i veckan, gruvbolag som lovar jobb i Norrland lämnar efter sig stora miljökatastrofala hål och de femtio bäst betalda näringslivsdirektörerna tjänar fyrtiosex (46!) gånger mer än en industriarbetare. Enligt Dokument Inifrån-dokumentären »Lönesänkarna« (SVT Play) befinner sig fördelningen mellan arbete och kapital på 1910 års nivå och politikerna nöjer sig med att trängas i mitten för att göra piruetter som skall tjusa medelklassen.

Vem tjänar på vad och vart tar pengarna vägen, för det har ju trots allt aldrig funnits så mycket pengar i samhället som nu. Det fanns en tid då löneförhandlingar alltid slutade med en så kallad nattmangling och den obligatoriskt första frågan journalisterna ställde morgonen efter var: »Hur går det för låglönegrupperna? «.

Är det någon som bryr sig längre?

Bäddat För Trubbels »Inte Varit Så Tuff / Less på att Vara Förbannad« är en singel framförd med ett musikaliskt ursinne som tar stryptag på lyssnaren. Oavsett vad som gjort gruppen intill leda så förbannad är dess ilska och frustration äkta och övertygande. Och vissa dagar är det bara alltför lätt att känna igen sig.

En eloge också till Ruben Dahlstrands omslag som stilmässigt påminner om både Josef Ladas illustrationer av den tappre soldaten Svejk och George Grosz satiriska tuschteckningar från mellankrigstidens Tyskland

/Per Magnusson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.