Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ward Hayden & The Outliers
Good Luck
(Lonesome Day)

Jag har inte hört Girls, Guns and Glory tidigare. Då har de ändå spelat tillsammans i åtta år, gett ut fyra skivor och gjort omkring 200 spelningar om året de senaste åren. Men när jag hörde gitarren i ”Be your man” på nya femte cd´n ”Good Luck” blev jag nyfiken direkt.

Ungefär samma sak hände förmodligen Eric ”Roscoe” Ambel, gitarrist och sångare i Del-Lords, när han hörde några låtar på radio från deras förra cd ”Sweet nothings” som släpptes 2011. Han blev nyfiken, gick och såg dem live, ringde upp dem och frågade om de var intresserade av ett samarbete. Det var de.

Tillsammans med Amble har de ruffat till sina tidigare countryinfluenser och blandat dem med traditionell rock´n´roll. Lättast att ta till sig är nämnda ”Be Your Man” med tydliga spår av Del-Lords, Chuck Berry-rockiga ”Shake Like Jello” och The Clash-iga ”C´mon Honey”.

Men det finns en sida till. Sångaren Ward Haydens röst har personlighet och texterna är bitvis både underfundiga och allvarliga. I låtar som ”All The Way Up To Heaven”, ”One Of These Days”, ”Centralia, PA” och “It´s Your Choice” tänker jag snarare på Lyle Lovett och Chris Isaaks än de country- och rock´n´roll-ikoner från 1960-talet de nämner som sina starkaste influenser.

Likväl är det en långsamt stegrande version av Hank Williams ”Rockin´ Chair Money” som gör starkast intryck. De har tagit sig an låtarna utifrån lite olika musikstilar, vilket kunde ha gjort albumet spretigt, men det klarar av att hålla ihop det. Rutin och samspelthet från hundratals livespelningar i kombination med Eric Ambel som producent kan sannolikt hålla ihop nästan vad som helst.

Girls, Guns and Glory har blivit tilldelade Boston Music Awards för bästa americana-band och Hayden för bästa vokalist. De står sig utmärkt i båda klasserna även långt utanför Bostons gränser.

/Mattias Syrén

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.