Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Allen, Amy
Someday Is Today
(Wormwood Records)

Kan man inte bli aningen undrande över vad som egentligen är meningen med den sortens musik som är en blandning av alla olika stilar som finns och som hamnade under »Americana«-skylten, så länge det fanns riktiga skivbutiker med välförsedda hyllor där allt var sorterat från A till Ö?

Det är en sorts musik som komponeras och framförs av artister som har fått gåvan att vrida ihop melodislingor på löpande band och som verkar använda sin talang ibland bara sporadiskt, typ »jag tog ledigt från jobbet ett par veckor och skrev nya låtar så att de räcker till ett helt nytt album«.

Textmässigt handlar låtarna oftast om händelser i artistens vardagsliv och de spelas oftast in med hjälp av studiomusiker i Nashville, som aldrig missar en ton och som behärskar såväl lättblues, lättpop, lättrock och lätt country.

Artisterna låter relativt likadant. De sjunger bra, även om det är opersonligt. Det kan vara svårt att skilja dem åt.

En ny CD från någon av dessa 100-tals artister väcker sällan någon större uppmärksamhet. Plattan blir en i mängden även om artisten säger sig vara inspirerad av fina förebilder som Aretha Franklin, Janis Joplin, Eva Cassidy och Patsy Cline. Ja, och så Elton John, lite överraskande, och kanske mest för att påskina en bredd i utbudet. Och mycket sällan upplever man, när man spelar en ny platta, någon mental närvaro av dessa inspiratörer.

Amy Allen heter en ung tjej som precis har släppt sin andra CD. Den första har jag aldrig hört, men den nya »Someday Is Today« har jag spelat flera gånger för att försöka hitta hennes USP, som betyder unique selling point. Men jag kommer bara fram till att hon sjunger bra, skriver texter som vem som helst kan känna igen sig i, hon kan spela piano och hon får ihop snygga melodier som passar hennes röst. Så hon har alltså talang för det här.

Precis som hundratals andra tjejer som reser till Nashville för att bli något.

Men vad som är meningen med musiken kan vi bara gissa.

Kanske är det en form av musik som alla kan lyssna på?

En musikbakgrund till vad man än håller på med?

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.